Controverse cu privire la deciziile Băncii Centrale Europene (BCE). Unul dintre membrii consiliului executiv al instituției susține că ar trebui să se treacă la creșteri mai mici ale ratelor dobânzii. Altfel, ar putea fi stopată creșterea economică, precizează presa internațională.
Fabio Panetta, membru al consiliului executiv al BCE, și-a îndemnat colegii joi, 16 februarie 2023, să majoreze ratele de dobândă „cu pași mici”, după majorarea dobânzii de referință cu jumătate de punct procentual la ultimele două ședințe. Expertul de la Bruxelles a mai precizat că scăderea prețurilor la energie ar putea determina o scădere „rapidă” a inflației în zona euro în 2023, până la niveluri apropiate de ținta de 2% a BCE.
Din iulie 2022, BCE a majorat ratele cu 3 puncte procentuale. Astfel, din martie, costurile de împrumut ar putea fi majorate cu încă o jumătate de punct în martie, a avertizat Panetta.
Rata de referință a depozitelor este de 2,5%, iar consiliul de guvernare susține că pe fondul creșterii ratei dobânzii există riscul de încetinire a creșterii economice, ceea ce ar pune afacerile, respectiv guvernele, într-o situație periculoasă.
Astfel, experții de la Bruxelles cer BCE să treacă la creșteri mai mici ale ratelor dobânzii de referință ori din mai, chiar să renunțe la creșterea acestora.
Pablo Hernandez de Cos, guvernatorul băncii centrale a Spaniei, susține că rata de bază va scăderea în următoarele luni. BCE „a ajuns la o răscruce de drumuri”, a mai transmis Pablo Hernandez de Cos, la Bruxelles.