- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Preţul gazelor a scăzut sub 100 euro pentru un MWh în Europa. Ce se va întâmpla în ianuarie 2023

21 Dec, 16:57 • Cornel Ghimeșan
Temperaturile moderate în cea mai mare parte a continentului şi nivelul ridicat al livrărilor de gaze naturale lichefiate au dus la scăderea preţurilor de referinţă la gaze naturale în Europa cu 9%, mai precis sub 100 euro pentru un Megawatt-oră. Mai mult, din cauza importurilor aproape record de gaze naturale lichefiate (GNL) şi stocurilor mai mari decât în mod obişnuit, scăderea va continua şi în următoarele zile.
Preţul gazelor a scăzut sub 100 euro pentru un MWh în Europa. Ce se va întâmpla în ianuarie 2023

Preţul gazelor a scăzut sub 100 euro pentru un MWh în Europa. Deşi toată lumea se temea în legătură cu aprovizionarea cu gaze naturale,  importurile foarte mari de gaze naturale lichefiate (GNL) şi stocurile mai mari decât în mod obişnuit au dus la scăderea preţului sub 100 euro pentru un MWh, transmite Bloomberg.

Citeşte şi: UE a hotărât plafonarea prețului la gaze pentru țările membre! Plafonul ar putea intra în vigoare de la 15 februarie 2023

Astfel, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare au scăzut cu 7,3%, la 97,96 euro pentru un Megawatt-oră, apoi au coborât la 96,16 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel de după 27 octombrie.

Iarna blândă şi stocurile pline au dus la scăderea preţului

Explicaţia a fost oferită de Tom Marzec-Manser, de la ICIS (Independent Commodity Intelligence Services) Londra: „În condiţiile în care nu mai sunt temperaturi extrem de scăzute – se preconizează în zilele următoare vreme blândă şi vânt – precum şi în urma reducerii cererii industriale în perioada sărbătorilor de iarnă, preţurile sunt în scădere”.

Citeşte şi: Bilanț INS: Importurile de gaze au scăzut cu 20,1%. Cu cât s-a redus producția din România

În acest moment, capacităţile de stocare a gazelor din Europa sunt pline în proporţie de 83%, peste nivelul din ultimii cinci ani, iar livrările din Rusia via Ucraina ar urma să se menţină stabile. În plus, în ianuarie sunt aşteptate temperaturi moderate în Europa, susţin analiştii de la Energi Danmark A/S.

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult