- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Preţul gazelor naturale în Europa a scăzut sub nivelul din februarie 2022. Este cel mai redus tarif de la începutul războiului din Ucraina

02 Jan, 23:34 • Cornel Ghimeșan
Noul an vine cu o scădere a preţurilor de referinţă la gazele naturale pe piaţa din Europa și asta pentru că vremea blândă a redus cererea, transmite Bloomberg.
Preţul gazelor naturale în Europa a scăzut sub nivelul din februarie 2022. Este cel mai redus tarif de la începutul războiului din Ucraina

Preţul gazelor naturale în Europa a scăzut sub nivelul din februarie 2022. Preţurile de referinţă la hub-ul TTF de la Amsterdam au scăzut luni dimineaţa, la primele ore, cu până la 7,9%, ajungând la cel mai redus nivel din 21 februarie 2022, extinzând astfel declinul din ultimele trei săptămâni, potrivit Agerpres. 

Citește și Preţul gazelor a scăzut sub 100 euro pentru un MWh în Europa. Ce se va întâmpla în ianuarie 2023

Preţul gazelor naturale în Europa a scăzut sub nivelul din februarie 2022

În majoritatea regiunilor, meteorologii prognozează temperaturi mult mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă a anului, fapt  ce va ajuta Europa să evite reducerea stocurilor de gaze.

Noul an a adus o oarecare relaxare în piața energetică din Europa, după un an 2022 extrem de volatil în care costul energiei a atins un nivel record pe fondul războiului din Ucraina.

În luna decembrie 2022, preţurile de referinţă la gaze au scăzut cu aproximativ 47%, Europa reuşind să înlocuiască cu gaze naturale lichefiate (GNL) combustibilii din Rusia.

Astfel, vremea mai caldă decât de obicei şi încetinirea cererii în industrie la final de an ar putea ajuta Europa să păstreze un nivel ridicat al stocurilor de gaze până la finalul acestei ierni. Totodată, preţurile mai scăzute la gaze sprijină economia europeană, deja afectată de inflaţia ridicată.

La bursa de la Amsterdam, cotaţiile la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 2,7% până la 72,48 euro pentru un Megawatt-oră, în jurul orei 10:20 a.m.

Cotaţiile futures mai mici în Europa ajută şi la diminuarea presiunilor cu privire la preţul gazelor lichefiate pe piaţa din Asia. Cu toate acestea, traderii urmăresc cu atenţie orice semnale privind perturbarea livrărilor de gaze lichefiate ale SUA, principalul furnizor al Europei, după ce o furtună arctică a paralizat o mare parte din SUA.

UE a hotărât plafonarea prețului la gaze pentru țările membre

După mai multe săptămâni de dezbateri Uniunea Europeană a ajuns la un acord în ceea ce privește plafonarea prețului pentru gazele naturale. Plafonul ar putea intra în vigoare de la 15 februarie 2023.

Miniştrii europeni ai Energiei au ajuns la un acord cu privire la plafonarea preţului gazelor naturale, a anunţat luni preşedinţia cehă a UE într-o postare pe Twitter.

Acordul anunţat luni este rezultatul mai multor săptămâni de discuţii cu privire la un pachet de măsuri de urgenţă care au creat diviziuni în rândul statelor membre, în încercarea de a răspunde la criza energetică. Cehia, care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, a prezidat negocierile între cele 27 de state membre.

În acelaşi document, se precizează că plafonul ar putea fi declanşat începând cu data de 15 februarie 2023 şi, iniţial, nu se va aplica tranzacţiilor de tip „over the counter” (în afara pieţei).

Mai mulţi oficiali europeni au dezvăluit pentru Reuters că Germania, care iniţial a fost sceptică la ideea plafonării preţului gazelor, a votat luni în favoarea unui acord privind plafonarea preţului gazelor în Uniunea Europeană, chiar dacă şi-a exprimat unele îngrijorări cu privire la impactul acestei politici asupra capacităţii Europei de a atrage livrări de gaze pe o piaţă globală extrem de competitivă la capitolul preţ.

Cu toate acestea, Germania şi alte state membre sceptice la ideea unui plafon de preţ au încercat să obţină mai multe garanţii pentru a se asigura că plafonul va fi suspendat dacă măsură va avea consecinţe negative.

Citește și În mijlocul iernii, un mare furnizor din România crește prețul gazelor pentru populație. Cât vor plăti clienții în timpul sezonului rece

 

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult