Prețul petrolului, în creștere. Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,88 dolari, sau cu 2,4%, la 81,86 dolari pe baril. Preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a câştigat 1,84 dolari, sau 2,5%, până la 76,70 dolari pe baril.
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii acesteia, inclusiv Rusia, urmează să organizeze o reuniune ministerială online, joi, pentru a discuta obiectivele de producţie pentru 2024. Discuţiile vor fi dificile şi este posibilă, mai degrabă, o reînnoire a acordului anterior decât reduceri mai profunde de producţie, au spus patru surse din OPEC+.
Piaţa s-a prăbuşit săptămâna trecută, când OPEC+ 0? a amânat data stabilită iniţial pentru întâlnirea sa pentru a rezolva diferenţele în ceea ce priveşte obiectivele de producţie ale producătorilor africani.
„Chiar şi cu dezacordul existent, posibilitatea de a menţine acordul aşa cum este pentru încă o lună rămâne ridicată”, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group din Chicago.
Un posibil compromis ar putea implica ca Angola şi Nigeria să accepte ţinte de producţie reduse pentru câteva luni, dacă ţintele pentru celelalte ţări ar fi, de asemenea, reduse, a spus Carsten Fritsch de la Commerzbank. Potrivit delegaţilor, Arabia Saudită cere cote de producţie mai mici de la celelalte ţări OPEC+. În timp ce Kuweitul a semnalat că ar fi dispus să facă acest lucru, unele ţări se pare că se opun oricărei astfel de mişcări.
Este probabil ca Emiratele Arabe Unite să se opună acestui lucru, având în vedere că obiectivul său de producţie pentru 2024 a fost majorat la îndemnul său, atunci când OPEC+ a avut reuniunea anterioară la începutul lunii iunie, a mai analistul.
De asemenea, preţul petrolului a găsit sprijin din partea unui dolar slab, o scădere aşteptată a stocurilor de ţiţei din SUA şi producţia mai mică din Kazahstan. Cele mai mari câmpuri petroliere din Kazahstan şi-au redus producţia zilnică combinată de petrol cu 56%.