- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Prețul petrolului explodează, după avertismentul lui Joe Biden despre un posibil atac asupra Iranului!

03 Oct, 22:59 • Bugiu ⁠Ana Maria
Prețul petrolului a crescut cu 5% după declarațiile lui Joe Biden privind posibile atacuri israeliene asupra Iranului. Această situație ar putea conduce la majorări ale prețurilor la benzină și energie, afectând inflația globală.
Prețul petrolului explodează, după avertismentul lui Joe Biden despre un posibil atac asupra Iranului!

Prețul petrolului a crescut cu 5% după ce președintele SUA, Joe Biden, a declarat că se discută despre posibile atacuri israeliene asupra industriei petroliere iraniene, conform BBC. Întrebat dacă ar sprijini Israelul în lovituri asupra instalațiilor petroliere din Iran, Biden a confirmat că „discutăm despre asta”, potrivit Antena 3 CNN.

Iranul, al șaptelea cel mai mare producător mondial de petrol, exportă majoritatea producției sale în China. După atacul cu rachete iraniene asupra Israelului, prețul țițeiului Brent a crescut cu 10%, atingând 77 de dolari pe baril.

Te-ar mai putea interesa și: Rompetrol contestă taxa de solidaritate de 60% la Curtea Constituțională. Suma pe care compania vrea să o recupereze de la stat

foto: petrol

Prețul petrolului explodează, după avertismentul lui Joe Biden despre un posibil atac asupra Iranului!

Orice creștere prelungită a prețului petrolului ar putea genera majorări ale prețurilor la benzină și facturilor de energie, contribuind la creșterea inflației. Deși cererea mai scăzută din China și producția mare a Arabiei Saudite au menținut prețurile reduse în acest an, escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu amenință piețele energetice globale.

O îngrijorare majoră este legată de posibilitatea blocării Strâmtorii Ormuz, un punct prin care tranzitează o treime din petrolul mondial și o parte semnificativă din gazul natural lichefiat (LNG). Acest scenariu ar afecta prețurile globale, cu Asia fiind cea mai vulnerabilă.

Te-ar mai putea interesa și: Gigantul petrolier NIS Petrol din Serbia, controlat de Gazprom, și-a prelungit licența de furnizor de energie electrică în România

Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei, a avertizat despre potențialul impact „foarte serios” și a declarat că urmărește situația îndeaproape. Această criză intervine într-un moment în care bancherii centrali începeau să declare o stabilizare a inflației după pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina.

De aceea, liderii G7 încearcă să tempereze reacția așteptată a Israelului, având în vedere implicațiile economice globale ale unui conflict mai larg.

Te-ar mai putea interesa și: Piața de pe Wall Street apune! Dow scade cu 200 de puncte, Nasdaq cu aproape 2%, în timp ce preţul petrolului creşte