- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Prețul untului a atins un nivel record la finalul anului 2024, în Europa și SUA, din cauza scăderii producției de lapte și a creșterii costului pentru furaje

15 Oct, 11:16 • Bocioacă Bianca
Prețul untului a crescut enorm în ultimele luni, atingând niveluri uriașe în toată Europa, dar și în SUA. Vestea este cu atât mai dramatică pentru laboratoarele de cofetărie și brutărie, care se pregătesc pentru Crăciun.
Prețul untului a atins un nivel record la finalul anului 2024, în Europa și SUA, din cauza scăderii producției de lapte și a creșterii costului pentru furaje

Prețul untului nu pare să scadă înainte de Crăciun, când cererea este foarte mare. Conform analiștilor, creșterea ridicată, stocurile reduce și preferința procesatorilor de produse lactate de a utiliza mai mult lapte pentru produse mai profitabile au dus la această creștere uriașă a prețurilor.

La 29 septembrie, untul european se tranzacționa la un preț record de 8.706 dolari pe tonă, în creștere cu 83% față de anul trecut, conform celor mai recente date oficiale ale Comisiei Europene.

Citește și: Decorațiile de Crăciun sunt din nou prin magazine! Sociologii avertizează despre presiunea socială de a fi în trend a clienților!

Chiar dacă marile companii alimentare și-au asigurat în mare parte aprovizionarea cu unt înainte de începerea producției de prăjituri și înghețată de Crăciun, impactul asupra micilor producători se va simți mai puternic, iar creșterea prețurilor este inevitabilă, potrivit directorului Federațieu Franceze a Brutarilor și Cofetarilor, Paul Boivin.

Producția de lapte a scăzut drastic încă din 2023 în majoritatea regiunilor lumii, inclusiv în Europa, SUA și Noua Zeelandă, din cauza prețurilor extrem de scăzute și a costurilor foarte mari pentru furaje.

În 2024, producția de lapte la nivel global și-a revenit ușor, dar a rămas insuficientă, având în vedere cererea în creștere. Astfel, producătorii au fost determinați să aloce laptele către produse mai competitive, precum brânza, în detrimentul untului, a explicat analistul Rabobank Michael Harvey, potrivit Reuters.

Prețul untului a ajuns la un nivel record

În perioada ianuarie 2023 – iulie 2024, producția de lapte a crescut cu doar 0,7%, potrivit celor mai recente date ale UE. În aceeași perioadă, producția de unt a scăzut cu 1,6%, în timp ce stocurile atingeau cele mai scăzute niveluri din istorie, iar producția de brâznă a crescut cu 3,2%.

Se estimează că veniturile pe piața globală a untului ar putea ajunge la 42 de miliarde de dolari în 2024, cu 8% mai mult față de 2022, iar piața se așteaptă să crească anual cu 7% până în 2029, potrivit platformei de date Statista.

Citește și: Prețurile la carne continuă să crească până la Crăciun. Cât vom ajunge să scoatem din buzunar pentru un kilogram de carne de porc

Prețurile untului în Europa au fost susținute în creștere și de temerile legate de o scădere suplimentară a aprovizionării cu lapte din cauza bolilor la vacile din Europa de Vest, spun analiștii.

Cu toate astea, numărul focarelor de gripă aviară la vacile din SUA nu a afectat producția națională de lapte, potrivit economistuluiUSDA, Michael McConnell.

Prețurile untului ar trebui să scadă pe măsură ce producătorii de lactate își cresc producția pentru a profita de prețurile ridicate, dar ar putea dura destul de mult până să se observe o scădere importantă, a spus Susan Kilsby, analist la banca ANZ din Noua Zeelandă.

Tags: