La nivel mondial, prețul uleiului de măsline atinge un nivel record, informează ziare.com. Concret, costurile au ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de mai bine de 26 ani, iar totul se datorează unei secete prelungite pe care trebuie să o confrunte cel mai mare producător din acest sector, Spania. Mai mult decât atât, sunt așteptate și alte majorări de preț în cele ce urmează.
În momentul în care José Andrés, un renumit bucătar spaniol-american, a scris pe Twitter că ouăle ar trebui să fie prăjite în ulei de măsline până la un deget, un internaut a comentat: „Uleiul de măsline poate fi mai scump la un deget. Care este o alternativă pentru cei dintre noi cu un buget redus?”. Nu este de mirare. Prețurile acestui produs ating cel mai mare nivel din ultimii 26 ani.
Aldi, care costa anterior 99p, valorează acum 1.26GBP. Și totodată, multe dintre gamele de bază pentru acest produs au dispărut. Datele de la Fondul Monetar Internațional arată că uleiul de măsline a ajuns la 5.989,8 dolari tona, marcând astfel cel mai mare nivel din ultimii 26 de ani. Și nu doar atât! Costurile ar urma să crească în cele ce urmează, atrage atenția un analist specializat în semințe și uleiuri vegetale, Kyle Holland.
Holland explică că perioada de secetă severă și vremea proastă din Spania sunt cele care au declanșat toate scumpirile actuale. Recolta recentă de măsline din octombrie și până în februarie a dat un randament cu 50% mai mic decât producția obișnuită, astfel, prețurile au fost împinse în sus la nivel global.
„Problemele care contribuie la creşterea preţurilor la maxime istorice sunt în mare măsură vremea proastă şi o perioadă de secetă severă pentru o mare parte din regiunea Mării Mediterane, dar cel mai important în Spania, care este un mare producător şi exportator de ulei de măsline”, spune Holland.
„Condiţiile meteorologice extrem de proaste au însemnat că… Spania a produs o recoltă de ulei de măsline de aproximativ 630.000 de tone, în scădere faţă de recolta obişnuită de 1,4 până la 1,5 milioane de tone”, explică analistul.
Spania a înregistrat 36 de luni consecutive de precipitații sub medie. Dacă vremea nu se îmbunătățește, inclusiv recolta viitoare s-ar putea confrunta cu un randament mic. În cele din urmă, Holland confirmă că marii jucători de pe piața acestui segment susțin că prețurile vor fi menținute o perioadă la acest nivel ridicat.
„Ar putea exista o recoltă similară sau chiar mai mică decât cea produsă în sezonul anterior, potrivit jucătorilor de pe piaţă, care spun, de asemenea, că preţurile ar putea fi la nivelurile actuale pentru o vreme de acum încolo”, spune Holland.
Lanțurile de aprovizionare sunt presate de cererile existente. Cererea de ulei de măsline a fost una puternică în ultimii ani. Mai mult decât atât, prețurile au crescut din 2020, deoarece consumatorii au mâncat și gătit acasă mai des. Totodată, lipsa uleiului de floarea-soarelui este explicată prin invazia Ucrainei de către Rusia, ceea ce a contribuit la creșterea prețurilor pentru uleiul de măsline.
Din acest punct de vedere, președintele Asociației Australiene a Uleiului de Măsline, David Valmorbida, a confirmat că oamenii au început să reducă în mod considerabil consumul acestui produs, fiind mai puțin generoși în utilizare. În ceea ce privește prețurile care îi așteaptă pe clienți, Valmorbida punctează că oamenii se vor lovi de costuri istorice în continuare, chiar la peste 5 euro pe kilogram.
„Consumatorii au început deja să reducă în mod substanţial consumul de ulei de măsline, în primul rând, fiind mai puţin generoşi în utilizare, dar, în al doilea rând, trecând la uleiuri vegetale sau de seminţe sau la diferite amestecuri de uleiuri”, spune David Valmorbida.
„Aşadar, fără o creştere a precipitaţiilor, am putea continua să vedem preţuri ridicate istorice la sau peste 5 euro pe kg până în anul de recoltă 2023/24”, completează el.