- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Prețurile alimentelor au scăzut la nivel mondial. Anunțul făcut de ONU

02 Aug, 18:06 • Amarie Giorgiana
Prețurile alimentelor au înregistrat o ușoară scădere în luna iulie, potrivit datelor pubicate vineri, 2 august 2024. Înainte de această lună, indicele crescuse timp de patru luni consecutiv.
Prețurile alimentelor au scăzut la nivel mondial. Anunțul făcut de ONU

Prețurile alimentelor au înregistrat o ușoară scădere la nivel mondial în luna iulie, conform datelor publicate vineri, 2 august 2024, notează Mediafax.

Indicele prețurilor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, care urmărește cele mai tranzacționare mărfuri alimentare la nivel mondial, a avut o medie de 120,8 puncte în luna iulie, în scădere de la 121,0 în luna iunie. Indicele din iunie a fost revizuit după ce inițial a fost anunțat ca fiind 120,6.

Indicele mondial al prețurilor, calculat de ONU. Ce scăderi au fost înregistrate în luna iulie

Scăderea prețurilor alimentelor la nivel mondial a fost parțial compensată de creșteri la categoriile carne, uleiuri vegetale și zahăr, în timp ce indicele pentru cereale a înregistrat o scădere semnificativă.

Indicele prețurilor la alimente al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, care monitorizează cele mai tranzacționare mărfuri alimentare la nivel global, a avut o medie de 120,8 puncte în luna iulie, potrivit Reuters.

Înainte de luna iulie, indicele FAO (Food Price Index) crecuse timp de patru luni consecutiv, după ce atinsese un minim al ultimilor trei ani în februarie, pe măsură ce prețurile alimentelor au scăzut de la un vârf record, stabilit în martie 2022, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, un alt mare exportator de culturi.

Astfel, valoarea din luna iulie a scăzut cu 3,1% față de nivelul înregistrat în urmă cu un an și cu 24,7% sub nivelul maxim din anul 2022.

Citește și: Cele mai periculoase alimente pe care le putem cumpăra din magazine. Avertismentul unui cercetător: E nevoie de avertismente ca pe pachetele de țigări

În luna mai a acestui an, indicele s-a situat la o medie de 120,4 puncte, în creștere cu 0,9% față de nivelul înregistrat în luna aprilie. Totuși, valoarea din mai a fost cu 3,4% mai mică faă de valoarea înregistrată în luna similară a anului trecut și cu 24,9% sub vârful atins în martie 2022.

FAO publică în fiecare lună propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

Citește și: Studiu: Copii sunt manipulați de ambalajele „imorale” ale alimentelor nesănătoase. Semnal de alarmă tras de celebrul bucătar Jamie Oliver