Italienii trebuie să-și ia adio de la utilizarea făinii de greieri în diferite preparate, precum paste și pizza, anunță antena3.ro. Conducerea țării a motivat decizia drastică, în ciuda faptului că produsul s-a bucurat de popularitate.
Utilizarea făinii de greieri, larve de insecte și lăcuste urmează să fie interzisă în paste și pizza, dar mai ales, guvernul vrea să o separe pe rafturile magazinelor. De teamă că insectele ar putea deveni ușor de asociat cu bucătăria italiană, au fost elaborate patru decrete care vizează o represiune a ingredientului. Trei miniștri au convocat o conferință de presă la Roma pentru a dezbate acest subiect.
Te-ar putea interesa și: Greierii de pe masa românilor, subiectul care face vâlve. Dacă cineva își va dori să-i cumpere, să mănânce, e dreptul lui. Populația este revoltată
„În mod fundamental, aceste făinuri nu pot fi asociate cu alimentele produse în Italia. Cine vrea să mănânce aceste produse o poate face, dar cei care nu vor, și îmi imaginez că vor fi majoritatea italienilor, vor putea alege”, spune Francesco Lollobrigida, ministrul Agriculturii.
Comisia Europeană a autorizat în 2022 comercializarea greierilor de casă drept un nou aliment în UE. Făina de greieri este plină de vitamine, minerale și proteine, dar mai ales, este considerată o modalitate ecologică de obținere a nutrienților, așa cum precizează sursa citată. Ingredientul a făcut furori la începutul anului, atunci când a apărut.
Cu toate acestea, devine interzisă pentru preparatele tradiționale din țară. Cetățenii trebuie să știe că, în ciuda acestui fapt, făina de greieri va putea fi achiziționată în continuare, de pe rafturile supermarketurilor. Italia nu este singurul stat care trage un semnal de alarmă. Ungaria atrage atenția că produsul ar trebui să aibă o etichetă specială, din care oamenii să-și dea seama despre conținut, dar cu toate acestea, nu a anunțat că ingredientul va fi interzis.
Făina de greieri poate fi cumpărară și în România. Produsul nu este regăsit la un preț accesibil pentru orice buzunar. Mai exact, 100 de grame pot ajunge să coste 96 lei, iar un kilogram, nu mai puțin de 962.