Consiliul Local din Haga a adoptat, vineri, un act normativ privind publicitatea stradală, care va produce efecte începând cu 1 ianuarie 2025, informează Agerpres. Orașul vrea să ajungă la neutralitate climatică.
Decizia autorităților din Haga vine după un apel făcut de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, către toate guvernele să interzică astfel de mesaje publicitare.
„Haga vrea să ajungă la neutralitate climatică în 2030. În aceste condiţii nu mai este adecvat să permiţi publicitatea la produse generate de industria combustibililor fosili”, a declarat Leonie Gerritsen, reprezentanta Partidului pentru Animale în Consiliul Local din Haga.
Haga este al treilea mare oraş şi, totodată, centrul administrativ al Ţărilor de Jos, găzduind parlamentul, ministerele şi curtea supremă.
La Haga își au sediul o serie de importante organisme internaționale, precum Curtea Internațională de Justiție, Curtea Penală Internațională și Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii (Europol).
Țările UE s-au angajat ca UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050, scrie consilium.europa.eu.
Citește și: Oraşul din România unde apartamentele s-au scumpit cu 24% într-un an
Trecerea la o societate și o economie cu emisii zero reprezintă o provocare urgentă, dar și o ocazie de a crea noi locuri de muncă și oportunități economice.
Tranziția verde este un pas necesar în direcția reducerii dependențelor energetice ale Uniunii Europene. Consiliul lucrează în prezent la elaborarea unor noi norme vizând reducerea emisiilor UE cu cel puțin 55% până în 2030 (comparativ cu 1990), în cadrul așa-numitului pachet „Pregătiți pentru 55”.
Atingerea neutralităţii climatice până în anul 2050 presupune paşi îndrăzneţi şi acţiuni decisive, iar unul dintre cele mai importante obiective este să ne asigurăm că această tranziţie conduce la creştere economică, a susţinut ministrul Mediului.
„Noul obiectiv, indiferent de nivel, va prezenta atât o provocare, cât şi oportunitatea de a intensifica ritmul dezvoltării noastre socio-economice în noul cadru inovativ al tranziţiei verzi şi de a asigura un viitor prosper pentru cetăţenii noştri.
Atingerea neutralităţii climatice până în 2050 presupune paşi îndrăzneţi şi acţiuni decisive. Unul dintre cele mai importante obiective este să ne asigurăm că această tranziţie conduce la creştere economică. În acelaşi timp, garantarea unei tranziţii juste pentru toţi cetăţenii, în special pentru cei vulnerabili, trebuie să rămână un element central al viitorului cadru.
Acceptabilitatea socială reprezintă un element cheie în implementarea politicilor necesare pentru atingerea neutralităţii climatice. În acest sens, este crucial să abordăm preocupările cetăţenilor şi să garantăm că beneficiile economice şi sociale sunt resimţite de toţi”, a spus Mircea Fechet.
Citește și: Orașul unde proprietarii de apartamente riscă amenzi pentru un gest banal. Ce trebuie să știe acum!