În Statele Unite ale Americii, problemele cu care se confruntă una dintre cele mai mari bănci regionale, în urma preluării activelor toxice rămase din criza bancară din primăvara anului precedent, au creat neliniște nu doar printre investitorii de pe bursele americane, ci și printre cei din Europa, mai ales în Germania, arată o analiză a Ziarului Financiar.
New York Community Bancorp, care s-a extins la peste 100 de miliarde de dolari în active prin achiziționarea defunctei Signature Bank, a raportat pierderi masive cauzate de împrumuturi imobiliare comerciale și rezidențiale. În același timp, în Germania, piața imobiliară se confruntă cu ceea ce unul dintre finanțatorii sectorului numește cea mai gravă criză de după prăbușirea financiară din 2007-2008.
Prețurile locuințelor Germania au atins anul trecut minime istorice și au continuat să scadă. Cele mai recente date arată că în 2023 prețurile au înregistrat cel mai abrupt declin din ultimii 60 de ani. Această tendință este atribuită costurilor mai ridicate de finanțare și diminuării sprijinului politic, care au descurajat potențialii cumpărători. Astfel, conform informațiilor publicate de The Wall Street Journal, problemele cu care se confruntă piața imobiliară americană se extind și afectează sectorul bancar german.
Citește și: Zona euro evită la limită recesiunea economică. Germania, printre țările care au cel mai mult de suferit
Una dintre instituțiile afectate este Deutsche Pfandbriefbank, specializată în finanțarea imobiliară. Săptămâna trecută, obligațiunile acestei băncii din Germania au suferit o cădere bruscă din cauza preocupărilor legate de expunerea sa la sectorul imobiliar. Conform Bloomberg, aceasta s-a întâmplat deoarece banca americană Morgan Stanley a recomandat clienților să renunțe la titlurile emise de Deutsche Pfandbriefbank din cauza expunerii acesteia la piața imobiliară comercială din SUA.
Banca a reacționat printr-un comunicat neplanificat în care a anunțat majorarea provizioanelor. Pfandbriefbank, deși este o instituție de dimensiuni reduse, are o expunere puternică la activele americane, acestea reprezentând 15% din portofoliul său de credite imobiliare, conform calculelor S&P. O altă bancă germană, Aareal Bank, a raportat în noiembrie că deține în portofoliu de patru ori mai multe credite neperformante americane decât în anul precedent.
Banca centrală germană a emis un avertisment anul trecut cu privire la riscurile asociate pieței imobiliare comerciale, afirmând că ar putea avea loc o „corecție semnificativă” care ar putea duce la creșterea înmulțirii împrumuturilor neperformante și a pierderilor din credite. În ianuarie, autoritatea germană de supraveghere financiară a solicitat băncilor să aloce rezerve din profiturile substanțiale obținute în ultimii ani pentru a face față potențialelor pierderi din creditele acordate clienților. Instituția a subliniat impactul pe care îl pot avea ratele dobânzilor mai ridicate pe măsură ce acestea își fac efectul în economie și a precizat că se așteaptă ca numărul companiilor insolvente să înceapă să crească în acest an.