Procurorii italieni investighează Amazon pentru o presupusă evaziune fiscală de 1,2 miliarde de euro, arată două surse cu acces direct la informații, potrivit Reuters.
Investigația a fost dezvăluită încă de anul trecut, dar detaliile cu privire la amploarea acesteia au fost publicate pentru prima dată vineri, 14 februarie, de către cotidianul italian Correre della Sera. Amazon a transmis printr-un e-mail că nu vacomenta investigațiile în desfășurare.
”Amazon este angajată să respecte toate legile fiscale aplicabile”, a precizat compania, subliniind că se numără printre cei mai mari 50 de contribuabili din Italia, cu taxe plătite de peste 1,4 miliarde de dolari în 2023. Procurorii și poliția îi investighează pe cei trei directori, dar și unitatea europeană Amazon, care are sediul în Luxemburg.
Investigația se concentrează pe frauda fiscală legată de vânzările online în Italia în perioada 2019-2021, potrivit surselor. Oamenii legii au avertizat că factura finală pentru Amazon ar putea crește la suma de 3 miliarde de euro, fiind incluse penalități și dobânzi.
Algoritmul Amazon permite vânzarea de produse în Italia de la comercianți din afara Uniunii Europene, în special din China, fără a le dezvălui identitatea, facilitând astfel evitarea plății taxei pe valoarea adăugată (TVA). Potrivit legislației italiene, un intermediar care oferă bunuri spre vânzare în Italia este co-responsabil pentru neplata TVA de către vânzătorii non-UE care folosesc platforma de comerț electronic. În cazul în care acuzațiile vor fi confirmate în instanță, acestea ar putea reprezenta o amenințare la adresa modelului de afaceri al Amazon în întreaga Europ, pentru că TVA este o taxă armonizată la nivel european, arată sursele.
Investigația care a început în 2021 a rezultat după câteva controale de rutină făcute de poliția fiscală într-o zonă din nordul orașului Milano. Într-un alt caz, poliția italiană a confiscat aproape 121 de milioane de euro de la o unitate italiană a Amazon, ca parte a unei investigații privind o presupusă fraudă fiscală, dar și practici ilegale de muncă.
Citește și: Amazon loveste puternic în România. Închide un departament și taie sute de locuri de muncă