Multe țări europene au decis în urmă cu puțin timp să interzică importurile de cereale ucrainene care se vindeau la costuri mici, printre care și Bulgaria. Așa cum relatează ziare.com, măsura a fost luată tocmai pentru a proteja producătorii. Cu toate acestea, fermierii din Bulgaria nu sunt feriți în profunzime: dacă prețurile de la raft vor crește, ministrul Economiei se gândește să aplice măsuri severe.
Așa cum arată ultimele informații, multe țări europene au decis să interzică importurile de alimente ucrainene care se vindeau la prețuri mici, tocmai pentru a proteja fermierii. Cu toate acestea, ministrul Economiei din Bulgaria afirmă că autoritățile vor monitoriza în următoarea perioadă costurile de la raft.
În cazul în care producătorii din Bulgaria încearcă să mărească prețurile, Nikola Stoianov îi avertizează că vor fi luate măsuri de urgență, printre care și reintroducerea importurilor ucrainene. Ministrul Economiei a subliniat că fermierii nu ar trebui să profite de restricționarea alimentelor din Ucraina pentru speculă.
Mai mult decât atât, Stoianov a afirmat că se așteaptă o scădere a prețurilor alimentare în cele ce urmează. Ministrul Economiei a precizat că discuțiile cu privire la costurile de la raft sunt continuate cu marile lanțuri de magazine.
„Ne așteptăm să scadă prețurile alimentelor atât sezonier, cât și pentru alte alimente, cum ar fi produsele lactate. Continuă dialogul cu lanțurile de magazine despre măsurile privind prețul alimentelor – săptămâna viitoare va fi următoarea întâlnire.
Pentru luna martie, produsele lactate au o reducere de 4%, dar pentru aprilie se asteaptă o reducere mai mare. Arătăm că există calitate bună la un preț mic”, a adăugat Stoianov.
Pe parcursul zilei de miercuri, guvernul bulgar a decis să interzică temporar importurile mai multor produse din Ucraina. Decizia a fost luată în mod special cu privire la cerealele ucrainene. Astfel, Sofia s-a alăturat măsurilor implementate de mai multe țări europene, precum Slovacia, Ungaria și Polonia.
Ultimele informații arată că restricțiile vor fi respectate până la data de 5 iunie 2023. În prezent, mai multe state așteaptă o listă oficială transmisă de Comisia Europeană, în ceea ce privește produsele agricole ucrainene care vor fi restricționate temporar, printre care și România.
„Am convenit să așteptăm decizia Comisiei Europene. Noi, cei cinci miniștri, am transmis o scrisoare comisarului responsabil cu politica comercială și comisarului pe probleme de agricultură solicitând în plus completarea listei cu alte produse de interes, comisarii spunând că vor analiza această solicitare.
Însă, condiția esențială a fost ca cele patru state ( Ungaria, Polonia, Bulgaria, Slovacia – n.red.) să renunțe imediat la deciziile unilaterale luate ( de interzicere a importurilor de cereae din Ucraina n.red)”, a declarat ministrul Agriculturii.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Bulgaria, Ungaria şi Grecia, primele destinații alese de turiști pentru vacanță. Motivul pentru care românii aleg aceste țări