- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Producția de orez este în scădere drastică. Oamenii de pe tot globul se confruntă cu cel mai mare deficit din ultimele două decenii

20 Apr, 19:58 • Lupu Alexandra
Piața globală de orez înregistrează cel mai mare deficit din ultimele două decenii. Iată ce se va întâmpla cu prețul produsului.
Producția de orez este în scădere drastică. Oamenii de pe tot globul se confruntă cu cel mai mare deficit din ultimele două decenii

Producția de orez înregistrează o scădere drastică, relatează ziare.com. Așa cum arată ultimele informații, țările din toată lumea trebuie să se confrunte cu cel mai mare deficit din ultimele două decenii.

Producția de orez este în pericol

Oameni de pe tot globul se află față în față cu cel mai mare deficit înregistrat la nivelul producției de orez din ultimele două decenii. Din China în SUA și până în UE, fabricarea produsului este în scădere drastică, dar mai mult decât atât, prețurile sunt în creștere pentru peste 3.5 miliarde de persoane care consumă 90% din orezul mondial, în special în Asia-Pacific.

Deficitul de amploare va afecta cei mai relevanți importatori. Un analist de mărfuri de la Fitch Solutions precizează că prețul produsului este cel mai ridicat din ultimul deceniu.

„La nivel global, impactul cel mai evident al deficitului global de orez a fost şi este încă cel mai ridicat preţ al orezului din ultimul deceniu”, a declarat Charles Hart.

Citește și despre următorul subiect: Țara care renunță la plantațiile de orez. Fermierii continuă să se lupte cu seceta: „Va fi greu să acoperim deficitul pe care îl avem”

Un raport relatat de Fitch Solutions Country Risk & Industry Research arată că prețurile se vor menține în jurul maximelor actuale până în 2024. Costul produsului a fost în medie de 17.30 USD (50.8 kg) în 2023, iar așa cum relatează societatea menționată, el va scădea doar la 14.50 în 2024.

Orez
Orez

„Având în vedere că orezul este produsul alimentar de bază pe mai multe pieţe din Asia, preţurile sunt un factor determinant major al inflaţiei preţurilor alimentelor şi al securităţii alimentare, în special pentru cele mai sărace gospodării”, a spus Hart.

În raport se menționează că deficitul global pentru 2022 – 2023 ar putea ajunge la 8.7 milioane de tone. Acesta ar fi cel mai mare din ultimele două decenii, iar totul se datorează „deteriorării anuale a recoltei din China continentală, cauzată de căldură intensă şi secetă, precum şi de impactul inundaţiilor severe din Pakistan”, a subliniat Hart. Nu trebuie omis faptul că producția de orez depinde în continuare de condițiile meteorologice.

În China, producătorii se confruntă cu cel mai mare nivel de secetă. Inclusiv marile țări europene au fost afectate de cea mai gravă secetă din ultimii 20 ani, precum Franța, Germania sau Marea Britanie.

Te-ar putea interesa și: Măsuri puternice pentru creșterea producției alimentare. Sute de mii de soldați din Coreea de Nord urmează regulile dictate de Kim Jong-un

Urmărește Daily Business pe Google News