Vicepremierul Alexander Novak a făcut anunțul, informează presa internațională. Potrivit calculelor Reuters, producţia Rusiei de petrol şi gaze condensate în perioada ianuarie-noiembrie 2022 s-a situat în medie la 10,91 milioane barili pe zi.
Producţia Rusiei de petrol în noiembrie 2022 s-a situat în medie la 1,486 milioane de tone (10,89 milioane barili) pe zi, un avans de 2% faţă de octombrie, a transmis ziarul rus Kommersant.
Ziarul susţine că producţia a crescut în urma reluării producţiei zăcământului offshore Pacific Sakhalin 1, condus anterior de ExxonMobil, care l-a abandonat după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie.
Totuși, producţia Rusiei de petrol ar putea scădea cu 500.000 – un milion barili pe zi la începutul anului viitor, după ce Uniunea Europeană a impus un embargo asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă, au transmis pentru Reuters surse care au preferat să-și păstreze anonimatul.
Embargoul împotriva petrolului rusesc importat pe cale maritimă a intrat în vigoare din această săptămână. De asemenea, în parteneriat cu statele din G7, ţările UE au definitivat un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.
UE va trebui să înlocuiască ţiţeiul rusesc cu petrol din Orientul Mijlociu, vestul Africii şi Statele Unite, ceea ce ar trebui să stopeze prăbuşirea preţului petrolului, cel puţin pe termen scurt, a declarat Ann-Louise Hittle, vicepreşedinte la Wood Mackenzie.
„Preţurile scad în prezent din cauza aşteptărilor încetinirii cererii, în pofida deciziilor UE şi G7. Ajustările la embargoul instituit de UE asupra petrolului rusesc vor sprijini probabil temporar preţurile”, a adăugat Hittle, potrivit Agerpres.