Agenția Internațională pentru Energie (AIE) preconizează o creștere de două ori și jumătate a producției globale de energei regenerabile până în 2030. Totuși, pentru a atinge această țintă, guvernele trebuie să facă eforturi susținute pentru a atinge obiectivul de triplare a ponderei acesteia acesteia până la nivelul convenit în cadrul discuțiilor ONU privind clima, transmite The Guardian.
În raportul său anual privind perspectivele pieței de energie regenerabilă, AIE a precizat că noile capacități adăugate anul trecut au crescut cu 50% producția față de anul precedent, ajungând la 510 gigawați (GW).
Cel mai recent raport al AIE a constatat că energia solară a reprezentat trei sferturi din noua capacitate de energie regenerabilă instalată la nivel mondial anul trecut. Cea mai mare parte din noua energie solară din lume a fost construită în China, care a instalat anul trecut mai multă energie solară decât a pus în funcțiune întreaga lume în anul precedent, în ciuda reducerii subvențiilor în 2020 și 2021.
Te-ar putea interesa și: Vouchere pentru panouri solare și renovarea energetică a locuințelor! Guvernul pregătește o rețea națională de ″ghișee energetice″
Cea mai mare parte din energie regenerabilă suplimentară din lume a fost produsă cu echipamentele din China. AIE susține că această țară asiatică a instalat anul trecut mai multe echipamente pentru energia solară decât a pus în funcțiune întreaga lume în anul precedent, în ciuda reducerii subvențiilor în 2020 și 2021.
Ratele record de creștere înregistrate în Europa, SUA și Brazilia au făcut ca energia regenerabilă să fie pe cale să depășească cărbunele ca cea mai mare sursă de generare a energiei electrice la nivel mondial până la începutul anului 2025, a declarat AIE. Până în 2028, aceasta preconizează că sursele de energie regenerabilă vor reprezenta peste 42% din producția mondială de electricitate.
Triplarea producției de energiei regenerabile la nivel mondial până la sfârșitul deceniului pentru a contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon este unul dintre cele cinci obiective climatice principale menite să prevină încălzirea globală galopantă, alături de dublarea eficienței energetice, reducerea emisiilor de metan, tranziția către renunțarea la combustibilii fosili și creșterea finanțării pentru economiile emergente și în curs de dezvoltare.
„Este o veste excelentă să vedem creșterea istorică și spectaculoasă pentru energia regenerabilă”, a declarat Fatih Birol, director executiv al agenției.
El a adăugat că, deși raportul arată că capacitatea globală de energie regenerabilă este deja pe cale să crească de două ori și jumătate până în 2030, nu se așteaptă încă să se atingă obiectivul Cop28 de triplare a energiei regenerabile.
Citește și: Transelectrica: Sunt prea multi producatori de energie regenerabila