Proprietarii care majorează excesiv chiriile riscă să ajungă la închisoare în Turcia. În aceste momente, Guvernul de la Ankara analizează posibilitatea de a introduce pedeapsa cu închisoarea pentru proprietarii găsiţi vinovaţi de majorarea excesivă a chiriilor, după ce cutremurele devastatoare în urma cărora milioane de oameni au rămas fără locuinţă, potrivit Bloomberg.
Surse din cadrul Guvernului de la Ankara a dezvăluit că autoritățile vor să introducă pedepse cu închisoarea, de la doi până la cinci ani. Acestea au adăugat că în aceste momente nu există încă o decizie definitivă deoarece ar fi vorba de o majorare inacceptabilă a pedepselor.
Deși acest plan nu a fost anunţat încă în mod public, aceste măsuri vin într-un moment în care Guvernul de la Ankara vrea să construiască 400.000 de noi locuinţe în decurs de un an în zona Gaziantepului, devastată de cutremure.
Un oficial din Guvernul de la Ankara, a dezvăluit că aproximativ 500 de contractori vor construi locuinţele, în cadrul unui program care ar urma să coste statul zeci de miliarde de dolari.
Totodată, ministrul turc al Mediului şi Urbanizării, Murat Kurum, i-a avertizat pe reprezentanţii sectorului construcţiilor faţă de creşterea preţurilor la materialele de construcţii, a dezvăluit un oficial de rang înalt.
Preţul locuinţelor în Turcia a crescut chiar înainte de cutremurele din data de 6 februarie, cu 56% în ritm anual în luna ianuarie, în condiţiile în care inflaţia a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. După seismele din 6 februarie, care au provocat aproape 50.000 de morţi în Turcia şi Siria, preţurile au continuat să crească în mai multe provincii.
În 2022, Parlamentul Turciei a plafonat majorarea chiriilor la 25%, însă această măsură urmează să expire pe 1 iulie 2023.
Banca Mondială a dat luni publicităţii un raport care a subliniat că cele două mari cutremure care au lovit Turcia în data de 6 februarie au provocat pagube fizice directe în valoare de 34,2 miliarde de dolari, însă costurile totale cu reconstrucţia şi redresarea care vor fi suportate de Turcia este posibil să fie de două ori mai mari.
Potrivit celui mai recent bilanţ oficial, cele două cutremure cu magnitudinea de 7,8, respectiv 7,5 grade, care au avut loc pe data 6 februarie au ucis peste 44.300 de persoane în sudul şi sud-estul Turciei.
Citește și Turcia continuă anchetele cu privire la clădirile care s-au prăbușit. 184 persoane au fost arestate