Gergely Gulyás, reprezentant al prim-ministrului Ungariei, a anunțat joi, în cadrul ședinței de informare a Guvernului, că viitoarele instalații fotovoltaice care sunt planificate, dar care nu au fost încă autorizate, nu vor fi preluate în rețea, pentru o perioadă nedeterminată. Ungaria negociază cu Comisia Europeană accesarea celor 9,6 miliarde EUR alocate în cadrul Fondului de Redresare și Reziliență, pe lângă cele 7,2 miliarde EUR în granturi așteptate din același mecanism.
Procedura de instalare a panourilor solare pentru consumul propriu pentru gospodăriile din Ungaria va fi simplificată, dar deocamdată nu vor putea obține o conexiune la rețea. Prin această decizie, guvernul de la Budapesta a luat o turnură în politica sa în acest sector, deoarece până acum promova implementarea tehnologiei și a conceptului de prosumatori.
Regula de până acum în Ungaria a fost ca sistemele fotovoltaice cu licență mică să livreze excesul de energie către rețea, iar proprietarul să primească despăgubiri pentru un excedent net. În cazul în care familia consumă mai mult decât produce, factura sa este redusă printr-un sistem de decontare a soldului.
Alte artiole: În Ungaria cresc salariile la greu! Peste 91% dintre firme au majorat salariile tuturor angajatilor în ultimul an!
Dacă nu există o conexiune la rețea, este inutil ca gospodăriile să instaleze astfel de instalații, potrivit Asociației Maghiare a Panourilor Solare (MNNSZ). Electricitatea este de obicei produsă atunci când oamenii nu sunt acasă și este irosită, a subliniat organizația. Acesta a subliniat că bateriile sunt insuficiente și că acestea adaugă costuri semnificative. Decizia va distruge sectorul solar și va afecta economia națională, a declarat MNNSZ și a cerut excepții pentru zonele în care rețeaua mai are capacitate disponibilă pentru sistemele fotovoltaice de uz casnic.
Guvernul a explicat că așteaptă să obțină acces la fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență, deoarece Uniunea Europeană a blocat transferul din cauza disputei sale cu Ungaria cu privire la statul de drept din țară. Apoi ar urma să fie lansate proiecte, finanțate prin împrumuturi ieftine din pachet, pentru modernizarea și consolidarea rețelei de energie electrică, dar acum nu mai poate integra energia solară care nu a obținut autorizații, au spus oficialii.
Răsturnarea de situație este deosebit de dificilă pentru persoanele care doresc să înființeze panouri solare pentru alimentarea pompelor de căldură pentru încălzire, a avertizat MNNSZ și a menționat că Ungaria ar trebui să își reducă dependența de gaz. Nici măcar o singură racordare la rețea nu a fost aprobată de anul trecut pentru fotovoltaicele non-casnice, în timp ce în ultimii ani firmele au putut instala astfel de facilități doar pentru consum propriu, a precizat asociația.