În încercarea de a impulsiona forţa trupelor sale, dar şi pentru a face încă o demonstraţie de forţă, Putin a dat ordinul ca în Ucraina să fie trimise mortiere 2S4 Tulip, denimte „Barosul” pentru că pot lansa proiectile cu un calibru dublu faţă de cele din dotarea NATO.
Pe lângă muniţia tradiţională, „Barosul” este este capabil să tragă bombe nucleare, dar este posibil ca acest lucru să fie limitat la „micro-bombe nucleare” menite să distrugă o zonă de dimensiunea unui stadion de fotbal.
„Este o armă masivă, devastatoare când sunt folosite arme convenționale, capabilă să distrugă o suprafață mare. Dar ar constitui și o țintă de foarte mari dimensiuni pentru echipajele de artilerie și de drone ucrainene, care vânează zilnic echipament ofensiv”, a declarat un expert în domeniul securității pentru Daily Mirror.
„Mortierul este capabil să vizeze o țină aflată în afara vederii sale cu bombe care ar fi extrem de dificil dacă nu imposibil de interceptat”, a explicat acesta.
Un lot inițial de trei vehicule a fost finalizat în 1969 și a fost imediat direcționat către un program de testare în fabrică care s-a încheiat în câteva luni. „Tulpan” a intrat în serviciu doi ani mai târziu, iar producția de serie a început în 1974. 2S4 Tulpan a fost văzut de occidentali pentru prima dată în 1975, astfel că a primit denumirea NATO M-1975, în timp ce denumirea sa oficială este 2S4.
Citeşte şi: Putin pierde 160 de milioane de euro pe zi din cauza plafonării prețului la petrol
Muniția principală a armei este proiectilul înalt exploziv 53-F-864, care are o greutate totală de 130 kg.
În mai 2022, mortierele 2S4 Tulip au fost raportate ca fiind folosite în ofensiva din regiunea Donbas, o unitate fiind distrusă de focul de contrabaterie ucrainean.
În ultimele zile se dau lupte grele în apropierea oraşului Soledar, un oraş mic, minier. Semnificația orașului Soledar din punct de vedere militar este minimă. Cu toate acestea, capturarea sa ar permite forțelor ruse, și în special grupului de mercenari Wagner, să se concentreze asupra orașului Bahmut din apropiere, care a fost o țintă încă din vară.
Șeful companiei militare Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat miercuri că forțele sale au „eliberat” complet orașul minier Soledar din estul Ucrainei, ucigând aproximativ 500 de soldați pro-ucraineni, relatează Reuters.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ironizat afirmațiile Rusiei că ar fi preluat părți din orașul Soledar, spunând, într-o adresă video de miercuri, că încă se poartă lupte, adaugă sursa citată.