Ca de fiecare dată, rușii nu sunt demni de încredere! Ungaria a plătit în octombrie 2G22 cu 8% mai mult pentru gazele din Rusia faţă de cât ar fi costat acestea pe piaţa europeană, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
S-a întâmplat acest lucru, în ciuda faptului că Moscova a promis că le va vinde Budapestei la o cincime din valoarea la care se tranzacţionează în Europa, a anunţat marţi cotidianul digital independent Nepszava.
Sursa citată mai anunță în acest context că potrivit datelor Oficiului Central de Statistică ungar (KSH), în octombrie 2022 Ungaria a plătit Gazprom un preţ de 2.493 euro pentru mia de metri cubi. Este vorba despre o plată cu 8% mai mult faţă de media preţului gazelor naturale ce s-au comercializat în aceeaşi lună pe piaţa de referinţă pentru Europa – TTF, care a fost de 2.305 euro/1.000 mc.
Datele făcute public au scos la iveală faptul că în total, în octombrie, Budapesta a plătit Moscovei 1,2 miliarde euro. Banii au fost plătiți pentru un volum de 481 milioane metri cubi de gaz.
Ai mai putea citi și: Gazele din Europa, mai ieftine ca înainte de invazia rușilor în Ucraina. Specialiștii explică ce se întâmplă
Deși premierul ungar, Viktor Orban, este considerat liderul european cel mai apropiat de Moscova, nu toate planurile sale sunt mereu duse la îndeplinire. Acesta a reuşit doar să obţină ca Ungaria să fie exceptată de la aplicarea plafonului la preţul gazelor importate din Rusia. După lungi discuții, plafonul a fost adoptat în decembrie de restul partenerilor din Uniunea Europeană, împreună cu marile puteri din G7 şi alte ţări.
Ungaria s-a opus acestei măsuri dată fiind puternica sa dependenţă energetică de gazele din Rusia, de unde cumpără 65% din ce consumă.
În acest context, presa de la nivel local reaminteşte că, în momentul în care Orban l-a vizitat pe Vladimir Putin la Moscova, pe 1 februarie, preşedintele rus a dat asigurări că Ungaria va putea cumpăra gaze „la a cincea parte din preţul de pe pieţele europene”. Ei bine, lucrurile încep să se schimbe tot mai mult, de la o zio la alta.
La ora actuală, țara învecinată României are contracte pe termen lung semnate cu gigantul energetic rus Gazprom. Acesta din urmă este cel care îi livrează gazele prin intermediul conductei Trurkish Stream.
Ai mai putea citi și: Companiile germane, în pragul disperării! O recesiune este inevitabilă în 2023