Ministerul britanic al Apărării a declarat, marți, printr-un comunicat, că președintele rus Vladimir Putin ar putea anunța aderarea regiunilor ucrainene ocupate la Federația Rusă în timpul discursului său către Parlament din 30 septembrie.
În postarea sa informativă zilnică de pe Twitter, ministrul britanic al apărării a afirmat: „Este aproape sigur că liderii ruşi speră ca orice anunţ de aderare să fie văzut drept o justificare a operaţiunii militare speciale şi să consolideze susţinerea patriotică pentru conflict”
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 27 September 2022
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/xG1CgXqeKM
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/schw2ockbs
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) September 27, 2022
Potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie, liderii ruși „aproape sigur speră” că anunțul de aderare al lui Putin va fi privit ca o „revendicare a operațiunii militare speciale”. Liderii ruși consideră că anunțul va „consolida sprijinul patriotic” pentru conflictul aflat în derulare dintre Rusia și Ucraina.
Ministerul britanic al Apărării a subliniat că dorința va fi probabil „subminată” de cunoștințele din ce în ce mai mari în rândul rușilor despre „regresele” Rusiei pe câmpul de luptă și „neliniștea” cu privire la mobilizarea parțială.
La 27 septembrie, Regatul Unit a impus 92 de sancțiuni care vizează oficialii și entitățile ruse ca răspuns la „referendumurile simulate” din regiunile ucrainene. Biroul pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare din Regatul Unit a descris, în declarație, referendumul drept „o încălcare clară a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU”. Într-un comunicat de presă, Guvernul Marii Britanii, a transmis: „Regimul rus a organizat aceste referendumuri false într-o încercare disperată de a acapara pământ și de a justifica războiul lor ilegal”.
Desfășurarea procesului de vot în cadrul acestor referendumuri, care au început săptămâna trecută vineri, are loc în două regiuni ucrainene din estul țării vecine și două din sud – Lugansk, Donețk, Herson și Zaporizhzhia.
Referendumurile au loc într-un moment în care Rusia se află în retragere, deoarece contraofensiva Ucrainei a recucerit teritoriul pe care Moscova l-a ocupat de la invazia sa din 24 februarie.
Te-ar putea interesa și: Putin rămâne singur! Aliatii economici ai Rusiei, China și India îi cer presedintelui rus să încheie războiul din Ucraina
Jurnaliştii de la Meduza citează surse apropiate Kremlinului care arată că autorităţile ruse ar vrea să grăbească organizarea referendumurilor cu orice preţ. „Va fi important să se organizeze un fel de vot şi să se raporteze rezultatul”.
Potrivit surselor jurnaliștilor ruși, Moscova nu este preocupată nici măcar să creeze „iluzia legitimităţii” votului, având în plan să recurgă la votul electronic, mai uşor de falsificat.
Prin aceste referendumuri, autorităţile ruse ar plănui să oprească înaintarea trupelor ucrainene, care „nu vor risca să avanseze pe teritoriul rus”, arată sursele publicației ruse. Kievul a transmis însă, oficial, că viitoarele voturi sunt o „farsă” care nu va schimba nimic.