Qatar a avertizat că Europa s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze naturale, din cauza descurajărilor în investițiile în combustibili fosili, a transmis platforma Bloomberg.
Citește și: Gazprom, anunțul momentului despre rezervele de gaze naturale. Ce ne așteaptă la iarnă
„Va exista un deficit major de gaze în viitor, în special în urma eforturilor spre tranziţia energetică, pe care le apreciem ca extrem de agresive. Stabilitatea economică şi responsabilitatea privind mediul nu se exclud reciproc. Trebuie să le avem pe ambele”, a afirmat marţi Saad al-Kaabi, ministrul Energiei din Qatar, la Forumul economic de la Doha.
Ministrul Energiei din Qatar a scris către omologul său saudit, prințul Abdulaziz bin Salman, care susţine că politicienii din Marea Britanie şi alte ţări, că au „ochelari de cal”. Aceștia sunt prea optimiști pe fondul renunțării la petrol și gaze și înlocuirea cu regenerabile și energie mai curată, a spus oficialul.
De asemenea, în Europa, cotațiile gazelor au scăzut anul acesta , comparativ cu anul trecut. Competiția pe piața gazelor naturale lichefiate (GNL) s-au intensificat, în urma declanșării războiului în Ucraina de către Rusia.
Pentru faptul că, Europa are mare nevoie de mari cantități de GNL pentru a înlocui gazele naturale rusești livrate prin conducte și care anterior asigurau aproape 40% din importurile continentului. Această scădere vine pe fondul iernii blânde și al creșterii lente a Chinei, afectată de restricții.
„Singurul lucru care a salvat umanitatea şi Europa anual acesta a fost iarna blândă şi încetinirea economiei globale. Dacă economia își revine în 2024, partea cea mai grea încă trebuie să vină”, a avertizat al-Kaabi.
Qatarul este unul dintre cei mai mari producători mondiali de GNL, care investește zeci de miliarde d dolari pentru a-și majora capacitatea la 126 milioane de tone pe an până în 2027, plecând de la 77 milioane.
Cererea de gaze de la zăcămintele majore North Field East şi North Field South „este extrem de ridicată. Negociem cu multe companii”, a declarat al-Kaabi.
Şeful QatarEnergy, Saad al-Kaabi, anunțase anul trecut că firma a semnat un contract pe 27 de ani, în valoare de 60 de miliarde de dolari, cu grupul chinez Sinopec, cel mai lung în istoria tranzacțiilor cu gaze naturale lichefiate (GNL).