Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București (BVB), a discutat despre importanța reconstrucției Ucrainei și impactul acesteia asupra economiei României în cadrul Forumului Investitorilor din 2025. Hanga a spus că, în ciuda oportunităților economice generate de acest proces, România va trebui să contribuie financiar la reconstrucția Ucrainei. Fondurile necesare pentru acest proces sunt estimate la aproximativ 500 de miliarde de euro, majoritatea provenind din Europa, potrivit capital.ro.
„Cred că una dintre oportunitățile mari este reconstrucția Ucrainei. Toată lumea se întreabă de unde vor veni cele 500 de miliarde, și cred că probabil că cele 500 de miliarde vor veni tot din Europa, la cum arată acum situația. Cred că înainte de a ne gândi la beneficii va trebui să ne gândim că vom avea și noi o cotă de contribuție la sumele care se vor cheltui acolo pentru reconstrucție.
Probabil că una dintre cele mai mari oportunități pentru noi, mergând înainte, este să trăim într-o zonă mai liniștită și asta ar însemna, sigur, ca lucrurile să se calmeze din punct de vedere al conflictului din Ucraina și să trăim într-o zonă în care să existe oportunități de creștere”, a spus Radu Hanga.
Te-ar mai putea interesa și: Peste 200 de mii de investitori în titlurile de stat Fidelis. Record de 3 miliarde de lei, anunță Radu Hanga
În viziunea lui Hanga, însă, cel mai mare beneficiu pentru România din acest proces va fi crearea unui mediu mai stabil și mai liniștit în regiune, ceea ce va deschide calea pentru dezvoltare economică sustenabilă. Hanga a spus că detensionarea conflictului din Ucraina va contribui semnificativ la stabilitatea regiunii, ceea ce va crea oportunități de creștere pentru toate țările implicate, inclusiv România.
„Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le vedem întâmplându-se în ultimii ani este creșterea contribuției investitorilor de retail, investitorilor locali la bursă. Eu cred că acesta va fi trendul dominant, adică cred că lumea care se profilează în continuare este o lume care va deveni tot mai puțin globală. Ăsta deja este un trend pe care îl vedem de ceva vreme.
O lume tot mai puțin globală, o lume în care lanțurile de aprovizionare vedem că sunt rupte. Probabil că va fi caracterizată și de rupturi în zona circulației fluxurilor de capital. Probabil capitalul nu se va mai mișca atât de liber cum am fost obișnuiți. Asta înseamnă că dependența de capitalul local va crește. O să depindem și noi și statul român mult mai mult de finanțarea de pe piața locală. Și aș spune la bursă, uitându-mă, trebuie să continuăm efortul de a crește vizibilitatea și de a crește participarea românilor la piață”, a declarat președintele BVB.
În ceea ce privește piața de capital din România în 2025, Radu Hanga a menționat că aceasta ar putea experimenta volatilitate ridicată, iar tendința actuală de orientare către piața locală va continua. Unul dintre factorii care vor sprijini acest trend este creșterea participării investitorilor de retail români pe piața de capital.
„Dacă m-aș uita la aspectul pozitiv al unei lumi mai fragmentate este faptul că, probabil, vizibilitatea și importanța companiilor locale va crește. Și noi, ca și bursă, dorim să ne poziționăm aici ca factor de suport, ca o platformă care susține dezvoltarea companiilor locale. Și când vorbesc despre dezvoltare vorbesc despre mai mult decât doar acces la capital.
Adică eu cred că bursa este dincolo de o platformă care facilitează accesul la capital, este o platformă care asigură vizibilitate companiilor care se urcă pe scena bursei. Și cred că dacă știm să fim suficient de inteligenți încât să valorificăm atuul acesta, o să avem doar de câștigat”,a declarat Radu Hanga.
Te-ar mai putea interesa și: Marcel Ciolacu spune că 2025 şi 2026 ”trebuie să fie anii cu cele mai mari investiţii derulate în România”