Banca Centrală Europeană insistă să părăsească piața din Rusia, Raiffeisen Bank. Grupul austriac este nevoit să-și vândă afacerile profitabile din Rusia, a informat Reuters.
Presiunile vin în urma unor discuții susținute de un înalt oficial american care a ridicat semne de îndoială la afacerile efectuate de Raiffeisen Bank din Rusia, a menționat o altă sursă care a dorit să fie anonimă.
Din partea Washington și BCE vine susținere pentru a doua mare bancă din Austria, care are un rol important în economia rusă, însă nu unul sigur, având în vedere războiul din Ucraina care se nu termină. De aceea, mai multe companii au părăsit piața din Rusia, printre ele se numără și banca franceză Societe Generale.
De asemenea, BCE nu face presiuni asupra Raiffeisen Bank, însă dorește ca banca austriacă să vină cu un plan de acțiune pentru afacerile sale din Rusia. Potrivit unei surse, un astfel de plan ar putea include vânzarea sau închiderea subsidiarei din Rusia. „Am cerut băncilor să continuă să monitorizeze îndeaproape afacerile din Rusia şi, la modul ideal, să le reducă cât mai mult posibil”, a declarat un purtător de cuvânt de la BCE, adăugând că a făcut acelaşi lucru cu toate instituţiile vizate, după ce Moscova a lansat invazia din Ucraina.
Un purtător de cuvânt de la Raiffeisen a spus că banca examinează opţiunile pentru afacerile sale din Rusia, „inclusiv o ieşire gestionată cu atenţie” şi că „urgentează” procedura de evaluare, adăugând că Raiffeisen şi-a redus deja activitatea de creditare în Rusa.
Reprezentanții BCE nu-și exprimă un punct de vedere concret, deocamdată, deoarece plecarea imediată a băncii ar putea afecta întreaga piață financiară a Rusiei, a spus una din sursele citate de Reuters.
Banca Raiffeisen este una foarte importantă în Rusia și oferă linii de plăți pentru aproximativ un sfert din transferurile în euro din Rusia.
Un purtător de cuvânt de la Ministerul austriac de Finanțe a sus că nu se gândește la o revenire în Rusia.
„Există schimburi comerciale substanţiale care se derulează între Rusia şi restul lumii în ceea ce prieşte materii prime precum cereale, îngrăşăminte, petrol, gaze naturale, nichel şi alte metale, care necesită toate plăţi”, a spus purtătorul de cuvânt.
Raiffeisen Bank International (RBI) operează în Rusia încă de la prăbuşirea fostei URSS şi în prezent este a zecea mare bancă din Rusia în funcţie de active. Anul trecut, Raiffeisen a înregistrat un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro, datorită în mare parte unui plus de profit de două miliarde de euro de pe urma afacerii sale din Rusia.
Raiffeisen Bank activează pe piaţa bancară din România de 25 de ani, deservind peste 2,3 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice. Banca are 4.900 de angajaţi 295 de unităţi, 1.131 ATM&MFM şi 27.000 POS-uri.
Alte articole: Raiffeisen Bank cade! Statele Unite cer explicații pentru afacerile băncii din Rusia. Ce spune banca