Kostas Bintas, director al departamentului pentru tranzacționarea metalelor și mineralelor din cadrul Trafigura , a declarat, joi, la FT Mining Summit, că stocurile pot acoperi în prezent 4,9 zile de consum global și ar putea încheia anul la 2,9 zile. Pentru comparație, stocurile de cupru sunt de obicei numărate în săptămâni.
O eventuală penurie de cupru ar putea afecta serios piața mondială. Cuprul este un material esențial care este destinat utilizării în mașini, telefoane inteligente, baterii EV, instalații sanitare și chiar turbine eoliene, datorită capacității sale de a conduce eficient electricitatea.
Cuprul se tranzacționează în prezent în jurul nivelului de 7.400 de dolari pe tonă, cu aproximativ 30% mai mic față de începutul lunii martie, când se tranzacționa la un preț record de 10.000 de dolari pe tonă. Stocurile limitate, însă, sporesc riscul unei creșteri bruște a prețurilor în cazul în care ar exista scăderi mari și ar avea loc o cursă între comercianți pentru a-și asigura aprovizionarea.
În timp ce prăbușirea pieței imobiliare din China, unde metalul este folosit în cablaje, instalații sanitare și fațade, a avut un impact important asupra cererii de cupru, creșterea tehnologiilor de energie regenerabilă a compensat acest fapt și va duce la scăderea aprovizionărilor, a spus Bintas, menționând că Uniunea Europeană și-a accelerat obiectivul de dublare a capacității de energie solară.
„Deși se acordă atât de multă atenție slăbiciunii sectorului imobiliar din China, cererea de pentru lucrări de infrastructură, cererea din domeniul vehiculelor electrice, vine să compenseze toate acestea”, a spus executivul traderului Trafigura. „De fapt, nu numai că anulează complet slăbiciunea imobiliară, dar se adaugă și la creșterea creșterii consumului”, a adăugat acesta.
Stocurile de cupru din depozitele Bursei de Metale din Londra au scăzut brusc în această săptămână. Analiștii Peel Hunt au spus că „comercianții din China depun eforturi pentru a asigura metalul, deoarece acțiunile din Shanghai au scăzut recent și comercianții cumpără tot ce apucă”.
Citește și: România va produce energie termică și electrică din nămol! Unde va avea loc premiera națională?
Bintas, care estimase anul trecut că prețul cuprului va ajunge la 15.000 de dolari pe tonă, a spus că cuprul a fost vândut pe fondul temerilor de recesiune, dar se așteaptă să vadă o „revizuire structurală a prețurilor” „foarte curând” odată ce aceste temeri vor scădea. Având în vedere deficitul de cupru care are loc acum, „Cred că este rezonabil să presupunem un preț mai mare față de cel pe care îl avem astăzi”, a spus el