Ministerul rus de Externe nu a făcut referire, într-un comunicat, la disponibilitatea Moscovei de a reînnoi iniţiativa Mării Negre convenită în iulie, care a permis Ucrainei să reia exporturile de cereale. Acordul expiră pe 19 noiembrie.
ONU susţine că 10 milioane de tone de cereale şi alte alimente au fost exportate din Ucraina în temeiul acordului, contribuind la evitarea unei crize alimentare globale.
Comunicatul emis de Moscova precizează că transporturile cerealelor ucrainene şi ”normalizarea” exporturilor agricole proprii ale Rusiei sunt părţi integrante ale unui singur pachet de măsuri menit să asigure securitatea alimentară globală.
„S-a confirmat că doar asigurarea accesului nestingherit al alimentelor şi îngrăşămintelor ruseşti pe pieţele mondiale va face posibilă stabilirea fermă a preţurilor şi garantarea recoltei viitoare”, mai menţionează comunicatul citat.
O declaraţie a ONU publicată vineri subliniază că participanţii ”rămân angajaţi în implementarea Iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră şi au purtat negocieri constructive cu privire la continuarea acesteia”.