Christine Lagarde, șefa BCE, a stabilit majorare dobânzilor cu 0,5%, pentru a stopa fenomenul inflaționist.
„Se preconizează că inflația va rămâne prea ridicată pentru prea mult timp. Prin urmare, Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 50 de puncte de bază cele trei rate cheie ale dobânzii BCE, în conformitate cu hotărârea sa de a asigura revenirea la timp a inflației la ținta pe termen mediu de 2%.
Nivelul ridicat de incertitudine consolidează importanța unei abordări dependente de date în ceea ce privește deciziile Consiliului guvernatorilor referitoare la ratele de politică monetară, care vor fi determinate de evaluarea perspectivelor inflației în funcție de datele economice și financiare primite, de dinamica inflației subiacente și de puterea de transmitere a politicii monetare”, se arată într-un comunicat al Băncii Central Europene.
„Consiliul guvernatorilor monitorizează îndeaproape tensiunile actuale de pe piață și este pregătit să reacționeze în funcție de necesități pentru a menține stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară în zona euro. Sectorul bancar din zona euro este rezistent, având poziții solide de capital și lichiditate.
În orice caz, setul de instrumente de politică al BCE este pe deplin echipat pentru a oferi sprijin sub formă de lichiditate sistemului financiar din zona euro, dacă este necesar, și pentru a menține buna transmitere a politicii monetare”, se mai arată în comunicatul instituției.
Experții de la BCE au avertizat cetățenii din UE:
„Noile proiecții macroeconomice ale experților BCE au fost finalizate la începutul lunii martie, înainte de recenta apariție a tensiunilor de pe piețele financiare. Ca atare, aceste tensiuni implică incertitudini suplimentare în ceea ce privește evaluările de bază ale inflației și creșterii economice. Înainte de aceste evoluții recente, traiectoria de bază pentru inflația globală fusese deja revizuită în sens descendent, în principal din cauza unei contribuții mai reduse a prețurilor energiei decât se preconiza anterior. În prezent, experții BCE estimează că inflația se va situa în medie la 5,3% în 2023, la 2,9% în 2024 și la 2,1% în 2025. În același timp, presiunile subiacente asupra prețurilor rămân puternice. Inflația, cu excepția energiei și a alimentelor, a continuat să crească în luna februarie, iar experții BCE se așteaptă ca aceasta să ajungă la o medie de 4,6% în 2023, mai mare decât cea prevăzută în proiecțiile din decembrie.
Ulterior, se preconizează că aceasta va scădea la 2,5% în 2024 și la 2,2% în 2025, pe măsură ce presiunile ascendente generate de șocurile anterioare legate de ofertă și de redeschiderea economiei se estompează și pe măsură ce politica monetară mai restrictivă atenuează tot mai mult cererea.
Proiecțiile de bază pentru creșterea economică în 2023 au fost revizuite în creștere până la o medie de 1,0%, ca urmare atât a scăderii prețurilor la energie, cât și a unei mai mari rezistențe a economiei la mediul internațional dificil. Ulterior, experții BCE se așteaptă ca creșterea să se accelereze în continuare, până la 1,6%, atât în 2024, cât și în 2025, susținută de o piață a forței de muncă robustă, de îmbunătățirea încrederii și de o redresare a veniturilor reale. În același timp, accelerarea creșterii în 2024 și 2025 este mai slabă decât se preconiza în luna decembrie, din cauza înăspririi politicii monetare.
Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 de puncte de bază cele trei rate cheie ale dobânzii BCE. În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor fi majorate la 3,50%, 3,75% și, respectiv, 3,00%, cu începere de la data de 22 martie 2023”, se mai precizează în comunicat.