- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Război economic China-UE. Beijingul face o investigație amplă, inclusiv din România

21 Aug, 21:22 • Preda Silvia
Războiul economic dintre China şi Uniunea Europeană se extinde. Autoritățile de la Beijing verifică acum laptele şi brânza, inclusiv din România.
Război economic China-UE. Beijingul face o investigație amplă, inclusiv din România

Autorităţile din China au anunţat, miercuri, că au început o amplă investigaţie asupra subvenţiilor bănuite a fi acordate de Uniunea Europeană anumitor producători de lactate. Ancheta vizează inclusiv țara noastră, arată Reuters.

Ancheta chinezilor are loc în contextul unor tensiuni mari între Bruxelles şi Beijing referitor la suprataxele introduse de Uniunea Europeană pentru vehiculele electrice provenite din China.

Ministerul chinez al Comerţului a decis să demareze o anchetă antidumping cu privire la anumite produse lactate importate din Uniunea Europeană, începând cu data de 21 august 2024”, a transmis Ministerul într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, solicitarea de a demara o investigaţie a venit de la China Dairy Association şi China Dairy Industry Association, în numele industriei locale de lactate. Conform autorităților din China, ancheta s-ar putea încheia într-un an.

China a inițiat o investigație antisubvenție asupra produselor lactate importate din Uniunea Europeană

Reuters mai scrie că Ministerul chinez al Comerţului va examina 20 de scheme de subvenţionare din blocul comunitar, în principal cele din Austria, Belgia, Croaţia, Cehia, Finlanda, Italia, Irlanda şi România. Cel mai mare exportator de lactate în China este Irlanda. Anul trecut a vândut produse în valoare de 461 milioane de dolari către ţara asiatică.

Citește și: Dacia a făcut anunțul despre preţurile pentru Spring, produs în China. Ce se va întâmpla cu după ce UE va crește taxele și cu 40% pentru importuri

China face investigaţie asupra importurilor de produse lactate din UE
China face investigaţie asupra importurilor de produse lactate din UE

Investigaţia vizează doar câteva produse lactate, precum brânzeturile proaspete şi procesate. Presa scrie că anunţul arată intenţia clară a Beijingului de a contracara suprataxele introduse de Bruxelles pentru vehiculele electrice provenite din China.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Olof Gill, a declarat că blocul „va apăra cu fermitate interesele industriei lactate din UE și ale Politicii Agricole Comune și va interveni după caz ​​pentru a se asigura că ancheta respectă pe deplin regulile relevante ale Organizației Mondiale a Comerțului”.

Asociația Europeană a Produselor de Lactate a declarat că este încrezătoare că subvențiile UE pentru ferme sunt compatibile cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

Această investigaţie asupra importurilor de produse lactate din Uniunea Europeană vine după o altă anchetă antidumping cu privire la industria europeană a cărnii de porc, anunţată de Beijing la începutul verii.

Vezi și: Adio chilipiruri din China! UE va impune taxe pe produsele achiziționate de pe Temu, Shein și AliExpress în 2024