Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, în cursul zilei, că, la ora actuală, nu există „condiții pentru un minim de teren” pentru negocieri de pace între Rusia și Ucraina.
„Trebuie să spunem că, din punct de vedere politic, de această dată, nu vedem condiții pentru o negociere între cele două părți în viitorul apropiat, dintr-un motiv care este evident. (…) Pozițiile sunt atât de diferite și atât de masiv îndepărtate una de alta, încât, astăzi, nu vedem condiții pentru un minim de teren unde să se poată ajunge la un început de negociere”, a afirmat el.
Secretarul general adjunct al NATO a mai explicat că perioada de iarnă „va conduce probabil la o încetinire relativă a intensității războiului”. Cu toate acestea însă, conflictul va continua mai mult ca sigur.
„Asta nu exclude și operațiuni militare în timpul iernii, dar, din păcate, astăzi nu vedem condiții reunite pentru o soluționare politică. (…) Pe termen scurt nu vedem condiții politice care să conducă la o astfel de soluție negociată”, a punctat Mircea Geoană.
Ai mai putea citi și: Statutul cadrelor militare a fost modificat. Klaus Iohannis a promulgat legea
Oficialul NATO a mai transmis că la nivelul aliaților există comunicare cu partea rusă „pe canale politice și pe canale specializate, militare și de intelligence, (…) în afara discuției despre Ucraina”.
„Nimeni din cadrul Alianței nu negociază ceva în numele Ucrainei. Este un lucru la care ținem foarte mult. Și, la nivelul alianței noastre, politic nu avem contacte cu Rusia, dar președintele Comitetului Militar, amiralul Rob Bauer, a avut o corespondență scrisă cu generalul Gherasimov. Nu vedem semnale foarte încurajatoare din partea Federației Ruse”, a completat secretarul general adjunct al NATO.
Secretarul adjunct al NATO a mai vorbit despre nevoia de a evita escaladarea conflictului prin incidente sau accidente. „Nu vedem, în postura rusească de astăzi riscuri sau intenții sau resurse pentru a începe ceva împotriva NATO”, a arătat Mircea Geoană.
Ai mai putea citi și: Negocieri între România și Bulgaria. Hidrocentrala de la Turnu Măgurele – Nicopol ar putea fi construită în viitorul apropiat