Doar o treime dintre economiștii care au răspuns sondajului de la Davos crede că o recesiune este foarte puțin probabilă în acest an. Totodată, procentul celor care cred că anul 2023 va veni cu o recesiune mondială s-a dublat, de la 9% în sondajul din septembrie 2022, la 18% în sondajul din acest an, scrie Agerpres
„Inflaţia actuală ridicată, creşterea economică redusă, datoria mare şi contextul de fragmentare sporită reduc stimulentele pentru investiţiile necesare pentru revenirea pe creştere şi îmbunătăţirea standardelor de viaţă pentru cei mai vulnerabili oameni de pe planetă”, a spus Saadia Zahidi, directorul operaţional de la WEF, într-un comunicat de presă, preluat de Agerpres.
Sondajele au la bază 22 de întrebări care sunt adresate unui grup de economiști de top din cadrul unor importante agenții internaționale, precum FMI, bănci de investiții, grupuri de asigurări și companii multinaționale.
Cât despre inflație, sondajul WEF arată că există mai multe variaţii regionale: proporţia celor care se aşteaptă la o inflaţie ridicată în 2023 variază între doar 5% în cazul Chinei până la 57% în cazul Europei, unde impactul creşterii preţurilor la energie de anul trecut s-a răspândit la nivelul întregii economii, se arată într-un articol al sursei citate.
Mai citește și: S-a publicat modelul de declarație pentru compensarea facturilor! Cine sunt românii care trebuie să completeze acest document?
La o săptămână de la apariția rezultatelor celui mai recent sondaj WEF, Banca Mondială și-a revizuit prognozele pentru mai multe țări. Unele dintre acestea se apropie de un nivel apropiat recesiunii în condițiile în care războiul din Ucraina continuă, motoarele economiei mondiale încetinesc, iar dobânzile adoptate de majoritatea băncilor centrale intensifică impactul.
Există mai multe definiții pentru cuvantul „recesiune”, la nivel mondial, însă general este acceptat faptul că recesiunea include o contractare a economiei. Această contractare poate include inflație ridicată, astfel că scenariul se transformă în ceea ce se numește „stagflaţie”.
Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos are loc în perioada 16-20 ianuarie 2023. Anul acesta sunt așteptați lideri politici și reprezentanţi ai mediului de afaceri într-un număr record. Aceștia vor aborda teme precum războiul din Ucraina, încetinirea economică globală sau provocările de mediu, totul într-un context de mutații geopolitice și crize multiple.
Te-ar putea interesa: Legile Educației, bătaie de cap pentru elevi. Petiție lansată de Asociația Elevilor din București