Jumătate dintre ecosistemele de recifuri de corali din întreaga lume vor fi afectate, în cel mai rău scenariu, până în 2035, de condiţii nefavorabile permanente în cazul în care tendinţa schimbărilor climatice nu se va ameliora, conform unui studiu recent efectuat de cercetători de la Universitatea Hawaii din Manoa, informează agenţia Xinhua.
Condiţiile nefavorabile vor conduce, probabil, la moartea coralilor, iar alte vieţuitoare marine vor fi nevoite să se lupte să supravieţuiască din cauza perturbărilor survenite în lanţul trofic, conform studiului publicat marţi în jurnalul ştiinţific PLOS Biology.
Alte articole: Greta Thunberg, față în față cu abordarea față de criza climatică. Cum i-a schimbat viața sindromul Asperger
Studiul, la care a fost utilizat un ansamblu de modele de schimbări climatice la nivel global, a comparat scenarii bazate pe cinci factori de stres din mediul înconjurător, proiectate din anii 1950 până în anul 2100. Aceşti factori de stres au inclus temperatura suprafeţei apei, acidificarea oceanului, furtunile tropicale, exploatarea terenurilor şi populaţia umană, au indicat cercetătorii într-un comunicat.
„În timp ce efectele negative ale schimbărilor climatice asupra recifelor de corali sunt bine cunoscute, cercetarea arată că acestea sunt de fapt mai rele decât se anticipa, din cauza unei combinaţii extinse de factori de stres induşi de schimbările climatice”, a declarat autoarea principală a studiului, Renee O. Setter, citată în comunicat.
Cercetătoarea s-a declarat surprinsă de faptul că un număr atât de mare de recife de corali din lume vor fi copleşite, atât de curând, de condiţii de mediu neadecvate din cauza unor factori de stres multipli.
Cercetătorii se pregătesc să intre în următoarea fază a studiului lor, în care va fi analizat mai atent modul în care se preconizează că schimbările climatice vor afecta specii individuale de corali, potrivit comunicatului.
Citește și: Medicamentele tale au expirat? De ce nu este bine să le arunci