Grecia înregistrează un nou record negativ. Guvernatorul Băncii Centrale a țării europene, Yannis Stournaras, a dezvăluit în urmă cu puțin timp că evaziunea fiscală depășește 60 miliarde de euro anual, informează economedia.ro.
Guvernatorul Băncii Centrale a țării europene, Yannis Stournaras, a afirmat că evaziunea fiscală în țară depășește 60 de miliarde de euro anual. În cadrul unui interviu acordat site-ului de ştiri in.gr, reprezentantul menționează că veniturile oficiale declarate în Grecia ajung la 80 miliarde de euro.
Citește și despre: România, campioană la exporturile de porumb! Țara a livrat peste 200.000 de tone de porumb românesc într-o singură săptămână în 2023
În același timp, consumul totalizează 140 miliarde de euro. Consumul nu este însoțit de un declin al economiilor, care se află într-o continuă creștere, afirmă Stournaras.
Stournaras a declarat că, în ciuda progreselor înregistrate cu majorarea veniturilor fiscale ca procent din PIB, Grecia este considerată campioană europeană la evaziunea fiscală. Guvernatorul Băncii Centrale a precizat că țara europeană este pregătită să trimită o inițiativă legislativă către viitorul ministru de Finanțe, care va avea în vedere un cod deontologic comun pentru fondurile care administrează creditele neperformante (NPL).
De asemenea, pentru a reduce diferența dintre dobânzile la depozite și credite, el consideră că trebuie îmbunătățită concurența regăsită în sistemul bancar, ajutând băncile mai mici. Totodată, Guvernului i-ar fi solicitat să ofere condiții de concurență care sunt egale.
„Suntem consideraţi campionii Europei”, declară el.
Guvernatorul Băncii Centrale consideră că Grecia își va recâștiga ratingul de tip „investment-grade” (recomandat pentru investiţii) în 2023. Acest lucru s-ar întâmpla după 12 ani de când țara europeană a fost retrogadată la categoria „junk” (nerecomandat pentru investiții). Stournaras a afirmat că țara are nevoie de un Guvern a cărui viziune prezentată să fie pe termen lung.
Anul trecut, PIB-ul țării a crescut cu 5.9%. Cu toate acestea, creșterea costurilor cu energia și inflația au determinat Guvernul din Atena să previzioneze o economie al cărei avans este de doar 2% în 2023. Din acest punct de vedere, putem spune că performanța economică este suficient de importantă, dacă țara europeană și-a propus să revină la calificativul de „investment-grade”.
Te-ar putea interesa și: Date oficiale Eurostat. Grecia este campioană europeană la orele suplimentare de lucru. România este la o distanță colosală în clasament