Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a afirmat astăzi că interzicerea temporară a vânzărilor de cereale ucrainene scutite de taxele vamale ar trebui prelungită până la sfârșitul anului. Cu toate acestea, Ucraina se opune restricțiilor, după ce acestea vor expira, informează economedia.ro.
Astăzi, comisarul european pentru agricultură a afirmat că este de acord cu menținerea restricțiilor privind importul de cereale ucrainene până la sfârșitul anului. Cu toate acestea, ministrul de Externe in Ucraina, Dmitro Kuleba, a afirmat că țara se opune cu fermitate oricăror restricţii la importurile de cereale impuse de ţările vecine, după ce vor expira restricţiile UE, pe data de 15 septembrie.
Citește și despre următorul subiect: Ucraina, răspuns vehement cu privire la restricțiile impuse de țările vecine. Ce se va întâmpla cu importurile de cereale
Pe data de 2 mai 2023, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de porumb, rapiță, semințe de floarea-soarelui și grâu provenite din Ucraina. În același timp, a fost permis tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Interdicția urmează să expire pe data de 15 septembrie. După ce invazia rusească a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră, cantități mari de cereale au rămas în Europa Centrală și de Est, din cauza blocajelor logistice.
Prețurile și vânzările au fost afectate pentru fermierii locali. Mai multe țări din UE și-au arătat îngrijorarea privind impactul restricțiilor asupra integrității pieței unice europene, precum Germania sau Franța. Comisia Europeană a negociat acordul și a încercat să prevină măsuri de retorsiune necoordonate din partea statelor membre din Europa de Est. Executivul european a insistat că se va renunța și la interdicție începând cu data de 15 septembrie. Joi, Wojciechowski, care este polonez, a contrazis politica Executivului comunitar şi a sprijinit explicit prelungirea interdicţiei până la finalul anului.
„Observaţia mea este că această interdicţie locală funcţionează bine, au fost oprite importurile directe către aceste cinci state, dar am văzut şi consecinţe negative, în general, pentru piaţa UE, deoarece importurile au continuat către alte ţări care au nevoie de cereale ucrainene, cum ar fi Spania, Italia şi Ţările de Jos”, le-a spus Wojciechowski parlamentarilor europeni.
„Ne putem aştepta – aceasta este observaţia mea – ca în cazul în care interdicţia nu va fi prelungită să avem aceeaşi problemă pe care am avut-o înainte în cazul celor cinci ţări”, completează Wojciechowski.
El a prezentat un nou program de subvenții pentru a ajuta firmele din Ucraina să își aducă vapoarele cu cereale spre porturile din UE și să le vândă în plan global. Ajutoarele financiare ar trebui să aibă o valoare de 20 – 30 euro pe tona de cereale, în funcție de destinația finală. Astfel, ar rezulta un program de 600 milioane de euro, plătit din bugetul Uniunii Europene.
„Cred că este cea mai bună soluţie şi sper că întreaga Comisie Europeană să-l analizeze şi să-l aprobe. Problema este dificilă şi trebuie să acţionăm în spiritul solidarităţii cu fermierii, cu statele membre afectate de situaţie, dar şi cu Ucraina”, a mai spus comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.