Potrivit unei cercetări realizate pe parcursul a doi ani de zile, aproape jumătate din mierea importată de UE este contrafăcută. Țările exportatoare cu probleme sunt China și Turcia, cu anumite suspiciuni privind Marea Britanie, scrie Antena 3.
57% dintre exportatori pe piața europeană au fost semnalați că au exportat loturi de miere suspecte de a fi alterate cu zaharuri străine, în timp ce 66% dintre operatori au importat cel puțin un transport suspect.
Cifrele sunt revoltătoare: dintre cele 320 de probe de miere prelevate din loturi destinate pieței Uniunii Europene, 46% sunt suspectate de fraudare prin adăugarea de sirop de zahăr.
China a avut cel mai mare număr de probe suspecte, 74%. De asemenea, Turcia a avut cele mai multe probe suspecte din totalul probelor prelevate din mierea livrată din această țară.
Mierea importată din Marea Britanie a avut o și mai mare rată de suspiciune, de 100%, 3 probe din cele 3 analizate fiind suspecte, probabil din cauză că mierea importată din alte surse este amestecată în această țară și re-exportată pe piața Uniunii Europene.
Mierea analizată de specialiști conține sirop de zahăr a cărei origine este încă necunoscută. Această substanță poate fi obținută din trestie de zahăr, dar și din orez, grâu sau sfeclă de zahăr.
Rezultatele studiului au fost obținute în urma unei acțiuni coordonate a Uniunii Europene, prin Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranță Alimentară și implicarea statelor membre ale Rețelei de luptă împotriva fraudelor agro-alimentare, printre care se numără și România. Programul s-a desfășurat în perioada octombrie 2021 – mai 2023.
Dintre cei 44 de operatori cercetați, 9 au fost sancționați deja.