Sam Altman se va întoarce în funcția de CEO al OpenAI după ce a fost demis vineri de la firma din spatele ChatGPT, anunță BBC. Acordul „de principiu” aduce de la sine instalarea unui nou consiliu de administrație. Sam Altman a transmis primul său mesaj în spațiul public, imediat după ce a decis să rămână CEO.
„Iubesc OpenAI și tot ceea ce am făcut în ultimele zile a servit pentru a menține această echipă și misiunea ei împreună. Când am decis să mă alătur Microsoft duminică seara, a fost clar că era cea mai bună cale pentru mine și pentru echipă. Cu noul consiliu și sprijinul w satya, aștept cu nerăbdare să mă întorc la OpenAI și să construim pe parteneriatul nostru puternic cu Microsoft”, a declarat Sam Altman într-o postare pe rețelele de socializare.
Concedierea lui Sam Altman din funcția de director executiv al OpenAI, vineri, a luat prin surprindere lumea tehnologiei și a declanșat o dramă corporatistă în Silicon Valley. Cei 700 de angajați ai OpenAI au fost complet revoltați de demiterea lui Altman. Într-o scrisoare deschisă adresată consiliului de administrație și publicată luni, peste 600 de angajați, printre care și Murati, au amenințat că vor demisiona și se vor alătura Microsoft dacă consiliul de administrație nu renunță și nu îi repune în funcție pe Sam Altman și Brockman (care a demisionat după ce el și Altman au fost eliminați din consiliu). Unul dintre semnatari a fost Ilya Sutskever, cercetătorul șef al OpenAI și unul dintre cei patru membri rămași în consiliu. Sustkever a declarat luni că regretă „profund” rolul său în plecarea lui Altman.
Unul dintre cele mai de succes proiecte ale al lui Sam Altman de până acum este lansarea ChatGPT, proiect ce l-a făcut cunoscut în întreaga lume. În cadrul unui interviu, Sam Altman spune că ChatGPT este ”un sistem despre care, uitându-ne în urmă, vom spune că este un foarte timpuriu sistem de inteligență artificială. Este încet, plin de erori, eșuează într-o grămadă de aspecte, dar așa erau și computerele timpurii, care au marcat totuși dezvoltarea acestei tehnologii, chiar dacă a durat câteva decenii ca să evolueze”.
”Progresul tehnologic este un fenomen marcat de continuitate, nu există un moment al nașterii inteligenței artificiale, dar dacă ar fi să aleg un reper în acest moment pentru istoria acestei tehnologii ar fi ChatGPT datorită caracterului de aplicabilitate pe care îl are acest prototip”, a adăugat Sam Altman, într-o discuție cu Lex Fridman.
Acum 8 ani, în 2015, Altman a cofondat OpenAI împreună cu Elon Musk, CEO al Tesla și SpaceX la acea vreme. Obiectivul lor pentru compania non-profit de inteligență artificială era să se asigure că AI nu va elimina oamenii. „Am discutat despre care este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a ne asigura că viitorul este bun”, a declarat Elon Musk pentru The New York Times în 2015.
Ai mai putea citi: Noutate pentru utilizatorii ChatGPT. Open AI lansează aplicația pentru Android
„Am putea sta deoparte sau putem încuraja supravegherea reglementărilor sau am putea participa cu o structură potrivită, cu oameni cărora le pasă profund de dezvoltarea inteligenței artificiale într-un mod sigur și benefic pentru umanitate.”
Altman a preluat conducerea OpenAI în 2019. La un eveniment StrictlyVC din acel an, Altman a fost întrebat cum plănuiește OpenAI să facă profit, iar el a spus că „răspunsul sincer este că nu avem nicio idee”, potrivit TechCrunch.
După ce ChatGPT a fost lansat acum un an, pe 30 noiembrie 2022 și a făcut revoluție în lumea IT, Sam Altman a fost cel care a scris pe Twitter că a ajuns la peste un milion de utilizatori în cinci zile, bătând astfel un record absolut în rândul platformelor online.