Rezerva Federală a SUA (Fed) crește pentru a zecea oară rata dobânzii într-o perioadă cu puțin peste un an, însă a semnalat că există șanse să se oprească din ciclul majorărilor, a notat profit.ro.
Aceste înăspriri ale condițiilor de creditare pot afecta activitatea economică, angajările și inflația. Majorarea ratei dobânzii cheie a fost cuprinsă între 5%-5,25%, fiind în linie cu estimările analiștilor, până la cel mai ridicat nivel din 2007.
„Pentru a determina măsura în care o întărire suplimentară a politicii monetare ar putea fi adecvată pentru a readuce inflația la 2% în timp, Comitetul (Comitetul Federal pentru Piața Deschisă – FOMC, n.r.) va lua în considerare înăsprirea cumulativă a politicii monetare, decalajele cu care politica monetară afectează activitatea economică și inflația, precum și evoluțiile economice și financiare”, potrivit comunicatului Fed de la finele ședinței de politică monetară.
Fed a înlocuit sintagma folosită în comunicatul din martie, când a transmis că anticipa „că ar putea fi necesară o anumită consolidare suplimentară a politicii monetare” pentru a readuce inflația aproape de țintă.
Principalii bursieri de la New York se apreciau cu până la 0,6% după anunțul privind deciziile de politică monetară, păstrând avansul din primele ore de tranzacționare.
Mai mult, economia SUA a crescut într-un ritm modest în primul trimestru, timp în care inflația a fost la cote maxime,, a informat banca centrală americană.
“Înăsprirea condițiilor de creditare pentru gospodării și întreprinderi este posibil să influențeze activitatea economică, angajările și inflația”, potrivit Fed, care arată că „amploarea acestor efecte rămâne incertă”.
Banca centrală a reiterat că sistemul bancar american este „solid și rezistent”, în contextul recentelor falimente din sector și a subliniat că rămâne „foarte atentă” la riscurile inflaționiste.