- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Risc grav de incident nuclear! Dezastrul de la Cernobîl s-ar putea repeta

27 Aug, 19:40 • Preda Silvia
Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), este de părere că există un risc de „incident nuclear” şi spune că situaţia este gravă.
Risc grav de incident nuclear! Dezastrul de la Cernobîl s-ar putea repeta

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a vorbit marți despre pericolul unui accident nuclear după o vizită la centrala nuclearo-electrică Kursk, din vestul Rusiei, informează Reuters.

„În apropiere de aici a apărut pericolul sau posibilitatea unui accident nuclear”, le-a spus Grossi reporterilor de la fața locului.

O centrală nucleară de acest tip, foarte aproape de un punct de contact sau de un front militar este un fapt extrem de grav”, a transmis el, citat de AFP.

Rușii spun că centrala a fost atacată în mod repetat de ucraineni, dar Ucraina nu a răspuns până acum acestor acuzaţii, mai scrie Reuters.

Risc de „incident nuclear” la centrala nucleară din Kursk

Rafael Grossi a arătat, în conferinţa de presă pe care susţinut-o marţi, că centrala nuclearo-electrică Kursk este extrem de vulnerabilă întrucât nu are o cupolă protectoare, la fel ca cea de la Cernobîl.

Citește și: Ungaria ia fața României! Maghiarii și japonezii au parafat acordul de dezvoltare a unor reactoare nucleare de mici dimensiuni

Risc de incident nuclear la centrala nucleară din Kursk
Risc de incident nuclear la centrala nucleară din Kursk

Construită la aproximativ 50 de kilometri vest de oraşul Kursk, capitala regională unde locuiesc circa 440.000 de persoane, aceasta dispune de şase reactoare, dintre care două în curs de construcţie. Din celelalte patru, două sunt oprite şi două sunt deplin operaţionale. Sunt de acelaşi tip ca reactoarele de la Cernobîl, în Ucraina, fără dom de protecţie.

Accidentul nuclear de la Cernobîl din 1986 este considerat cel mai grav din istorie. A contaminat zone întinse în special în Ucraina, Belarus şi Rusia.

Dezastrul nuclear de la Cernobîl

26 APRILIE 1986. Aproape de miezul nopţii, la 1:23 ora locală, la reactorul 4 al centralei nucleare Cernobîl din Ucraina s-au produs două explozii. Ce a urmat a fost un dezastru nuclear fără precedent.

O mare parte a restului Europei s-a confruntat atunci cu efecte ale radiaţiilor.

Vezi și: Nuclearelectrica, profit net de 843 de milioane de lei. A scăzut considerabil față de anul trecut