După Revoluția din 1989, foarte mulți români au plecat în străinătate, în căutarea unui trai decent. Unii dintre ei au ales chiar Canada, țară în care se puteau descurca cu limba franceză, învățată în școală.
O tânără, originară din Pitești și stabilită în Canada din 2007 a vorbit, într-un interviu pentru „Adevărul” despre costurile din Canada, de la chirii și alimente până la combustibil. Aceasta îi lasă pe români să stabilească singuri dacă costul traiului este sau nu scump.
„Costul vieţii în Canada a devenit o preocupare tot mai mare nu doar pentru români, ci pentru cetăţenii din întreaga ţară, deoarece creşterea preţurilor afectează totul, de la locuinţe la alimente. Pe măsură ce inflaţia creşte, mulţi canadieni se confruntă cu dificultăţi”, povesteşte Iuliana Dună, o argeşeancă stabilită la Calgary de 18 ani.
Citește și : Prețurile apartamentelor din Germania, tot mai apropiate de cele din România
Prețurile unei chirii în America de Nord sunt din ce în ce mai mari, iar cei care nu sunt proprietari resimt această presiune, mai ales din cauza ofertei limitate.
„Chiria pentru un apartament cu trei camere, în Calgary, un oraş mai accesibil, costă cam 2.000 de dolari canadieni (6.400 de lei, n.r.) pe lună. O pâine de calitate e în jur de 6 dolari (19 lei, n.r.).
Salariul mediu lunar ajunge la 4.000-5.000 de dolari canadieni (12.800 – 16.000 de lei, n.r.) brut. Sunt anumite sectoare unde, într-adevăr, se câştigă foarte bine. Un şofer de camion poate ajunge şi la 10.000 de dolari canadieni (32.000 de lei, n.r.) pe lună”, arată românca.
Iuliana atrage atenția că, deși unele provincii au majorat salariul minim, costul vieții este încă destul de ridicat.
Citește și : Tragedie în Myanmar! Cutremurul devastator a luat peste 3.000 de vieți. Bilanțul dezastrului crește
„Deşi unele provincii au majorat salariul minim, diferenţa dintre veniturile obţinute şi costul vieţii rămâne o provocare. Guvernul canadian a introdus măsuri pentru a sprijini cetăţenii care se confruntă cu dificultăţi financiare, inclusiv programe de sprijin pentru credite fiscale şi iniţiative pentru locuinţe. Cu toate acestea, nu e suficient”, încheie ea.