Cât de scumpă este viața în Germania
Iată cum arată lista de cheltuieli a unei familii formate din patru membri care trăiește în Germania:
- Chirie: 900 de euro
- Lumină: 200 de euro
- Internet: 50 de euro
- Motorină: aproximativ 200 de euro
- Grădiniță: 100 de euro
- Țigări: 300 de euro
- Mâncare: 800-1000 de euro
- Asigurare: 80 de euro
Mai mulți internauți români din Germania confirmă faptul că aproximativ aceeași sumă scot și ei, lunar, din buzunar
Clipul Alinei a atras un val de comentarii de la internauți care au trăit sau trăiesc experiența vieții în Germania. Aceștia confirmă faptul că aproximativ aceeași sumă cheltuie și ei, creșterea costurilor cu energia electrică fiind o realitate resimțită puternic de majoritatea familiilor din Germania.
„Încălzirea o am prin centrală. S-a scumpit foarte mult curentul, se calculează în funcție de câte persoane locuiesc în locuință și metri pătrați ai locuinței”, a explicat Alina într-un comentariu.
Un alt român menționează că familia sa, formată din trei persoane, cheltuie lunar aproximativ 2.500 de euro. Banii merg pe lucruri de strictă necesitate, fără cheltuieli suplimentare.
„Noi, trei persoane, cheltuim pe lună în jur de 2.500 de euro, asta dacă nu există vreo cheltuială extra, doar necesarul casei”, spune internautul.
O altă familie, cu doi copii, spune că tot în jur de 3.000 de euro scoate din buzunar lunar.
„Idem: 1000 de euro chirie, 400 de euro utilitățile (curent, apă…), 800-1000 de euro hrana, carburant 100 de euro, țigări 200 de euro, rate/asigurări încă 300 de euro. Avem două salarii și alocațiile și mai rămânem și cu rest în buzunar”, explică un alt internaut.
Costurile de trai în Germania
Germania oferă oportunități profesionale atractive pentru cei care doresc să lucreze acolo, însă costurile de trai pot fi, uneori, copleșitoare pentru străinii care merg să lucreze în această țară. Iată pe ce dai cei mai mulți bani în Germania:
1. Chirie
Costurile variază în funcție de oraș și de tipul de locuință. În orașe precum München, Berlin sau Hamburg, prețurile chiriilor sunt destul de mari. O locuință cu o cameră într-un oraș mare se închiriază cu sume cuprinse între 600 și 1.000 de euro pe lună, iar un apartament cu două camere – cu peste 1.000 de euro, scrie recruto.ro
2. Mâncare
În general, alimentele din supermarketurile germane sunt accesibile. Cu 200-300 de euro, o persoană poate mânca lunar produse proaspete, care să includă carne și lactate.
3. Transport
Abonamentele lunare pentru transportul public costă, în medie, între 70 și 100 de euro, în funcție de oraș.
4. Asigurare de sănătate
Asigurarea de sănătate este obligatorie în Germania, iar prețul ei variază în funcție de veniturile solicitantului. În medie, aceasta poate ajunge la 150-300 de euro pe lună.
5. Utilități
Energia electrică, apa și gunoiul pot genera facturi de 150-250 de euro pe lună pentru o locuință cu o persoană.
6. Internet și telefonie mobilă
Un abonament de internet și telefonie mobilă costă destul de puțin, în jur de 30-50 de euro pe lună.