Oficialii români din Guvern și de la Bruxelles arată semne de dezmorțire. De asemenea, există acțiuni importante din partea societății civile.
Rezoluţia bazată pe petiţia depusă în Parlamentul European de societatea civilă din România prin care se solicită contestarea legalităţii veto-ului Austriei împotriva aderării ţării noastre la spaţiul Schengen va statua juridic pentru prima dată că ceea ce li s-a întâmplat României şi Bulgariei a constituit discriminare, a transmis eurodeputatul Vlad Gheorghe.
Rezoluția a fost depusă miercuri, 12 iulie, în plenul Parlamentului European.
„În primul rând (rezoluţia – n. red.) vorbeşte pentru prima oară despre discriminare şi nu doar vorbeşte, dar dacă va trece – şi eu cred că va trece în plen mâine, pentru că noi am avut unanimitate în comisie şi nu prea văd cum poţi să ai unanimitate în comisie şi să n-ai măcar majoritate în plen – va statua juridic pentru prima dată că ce s-a întâmplat României şi Bulgariei e constituit discriminare.
Nu este doar un mesaj politic, care este unul foarte puternic, ci există şi implicaţii juridice, pentru că cine este discriminat are nişte drepturi. Discutăm despre reparaţii, discutăm despre un anumit tratament juridic, se deschide calea către mai multe acţiuni în acelaşi timp. Prima dată discutăm despre despăgubiri, discutăm despre pierderile pe care ţările noastre le-au suferit financiar direct, dar şi pierderile de mediu”, a declarat eurodeputul român, potrivit Agerpres.
Rezoluţia se bazează pe petiţia depusă de fostul ministru Răzvan Nicolaescu prin Asociaţia pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice şi a fost susţinută de eurodeputaţii români, fiind discutată pe 22 martie în Comisia pentru petiţii a PE (PETI).
„Este un demers 100% românesc. Pleacă de la o petiţie românească. Este o idee românească şi birocratic, ca să zic aşa, dar şi politic. Este propunerea mea, pe baza acelei petiţii, într-adevăr.
Este o propunere susţinută de grupul meu, care ulterior a fost îmbrăţişată de toate celelalte grupuri politice şi asta a stârnit cumva un fel de invidie a colegilor bulgari, dar este un lucru bun, adică că este un gen de concurenţă pozitivă, pentru că noi avem textul iniţial cu România, fiind propus de noi, după care am ajuns acum la un compromis, dar şi bulgarii merg mai departe şi chiar săptămâna viitoare o să avem primele audieri pe petiţiile bulgăreşti. Deci este un lucru bun, pentru că menţinem subiectul cald pentru toată lumea”, a mai declarat eurodeputatul Renew.
Următorul vot pentru aderarea României în Schengen este programat pentru 28 septembrie 2023, la Bruxelles.
Între timp, controversele cu privire la Austria continuă. Potrivit unui sondaj realizat în rândul muncitorilor străini din statul central european, Austria are cea mai ostilă populație locală din lume. Asta privește amabilitatea, în general, atât față de proprii cetățeni, cât și față de cei străini.
Aproximativ 43% dintre cei chestionați descriu localnicii ca fiind neprietenoși cu expatriații – față de doar 18% la nivel mondial. Acest lucru explică, probabil, de ce muncitorilor internaționali din această țară le este atât de greu să își facă prieteni.