Președintele Confederației Elvețiene, Viola Amherd, a exprimat angajamentul de a sprijini România în procesul său de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în cadrul unei întâlniri cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, transmite Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor, Viola Amherd a condus o delegație elvețiană într-o vizită oficială la București, unde s-a întâlnit cu ministrul Marcel Boloș. Această întâlnire a avut loc într-un context de colaborare strânsă între cele două țări, cu Ministerul Finanțelor jucând un rol important în coordonarea Programului de Cooperare Elvețiano-Român, considerat un actor instituțional cheie în relațiile cu autoritățile elvețiene.
În discuțiile purtate, ministrul Marcel Boloș a exprimat încrederea în implementarea eficientă a celui de-al doilea Program de Cooperare Elvețiano-Român, subliniind că aceasta se va baza pe aceleași valori pozitive ca și prima contribuție: colaborare, încredere și eficiență.
Programul de Cooperare Elvețiano-Român, cu o alocare de 221,5 milioane de franci elvețieni, finanțează 11 programe în diverse domenii, printre care se numără educația duală și vocațională, eficiența energetică, cercetarea, finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii, securitatea și ordinea publică, transportul, sănătatea și incluziunea socială.
Te-ar putea interesa și: România se află în etapa tehnică în procesul de aderare la OCDE! Premierul Marcel Ciolacu: „Rog atenţie din partea tuturor instituţiilor în continuarea acestor etape.”
În schimb, președintele Confederației Elvețiene a apreciat progresele economice realizate de România, subliniind succesul recent marcat de primul Aviz Formal în cadrul unui comitet sectorial pentru aderarea la OCDE. În acest context, Viola Amherd a reiterat disponibilitatea Elveției de a sprijini România în procesul său de aderare la OCDE.
Ambele părți au convenit să intensifice colaborarea bilaterală și să exploreze modalități concrete de stimulare a schimburilor economice și de îmbunătățire a climatului investițional. De asemenea, s-au discutat modalitățile de sprijinire a inovării și antreprenoriatului, cu accent pe domenii precum energia verde și sănătatea.
Viola Amherd a subliniat importanța continuării cooperării în domeniile educației, cercetării și inovației între Elveția și România. La momentul actual, în România activează aproximativ 3.500 de societăți comerciale cu capital elvețian, cu valoarea capitalului social subscris în sumă echivalentă cu 2.090 miliarde de dolari, reprezentând 3,25% din totalul capitalului subscris de investitori străini.
Principalele domenii care au atras investițiile elvețiene în România includ sectorul farmaceutic, industria materialelor de construcții, chimia și petrochimia, IT și telecomunicații, industria aeronautică, sectorul energetic (inclusiv producția de biocombustibili și regenerabile), industria alimentară, zootehnia și sectorul imobiliar.