România atrage o investiție de peste 65 de milioane de euro! BSOG Energy, companie deținută de Black Sea Oil & Gas și activă în domeniul proiectelor de energie verde, împreună cu Unigrains Trading, unul dintre cei mai mari producători agricoli din sudul României, au anunțat oficial demararea unui parteneriat strategic pentru dezvoltarea unei facilități integrate de producție de biometan și îngrășăminte organice. Investiția totală alocată proiectului depășește 65 de milioane de euro, iar construcția este estimată să dureze aproximativ doi ani, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Lovitură dură pentru industria din România! Bosch se mută în Polonia, renunțând la o investiție de sute de milioane de euro. Țara noastră nu mai reprezintă încredere pentru investitorii străini
Noua unitate va avea o capacitate anuală de producție de 57 MW de biometan și va genera peste 250.000 de tone de îngrășăminte organice, contribuind astfel la atingerea obiectivelor naționale privind tranziția energetică și reducerea emisiilor de carbon. Materia primă utilizată în procesul de producție va proveni din deșeuri agricole neprelucrate, furnizate de Unigrains Trading, care se va ocupa și de distribuția îngrășămintelor, atât pe segmentul angro, cât și pe cel de retail.
Conform declarației lui Mark Beacom, Managing Director al BSOG Energy, proiectul marchează al doilea pas major al companiei în domeniul biometanului în România.
El a subliniat că această inițiativă reprezintă un exemplu concret de valorificare eficientă a resurselor locale, cu beneficii duble: eliminarea deșeurilor organice și înlocuirea gazului natural cu o alternativă verde, precum și promovarea fertilizanților organici în detrimentul celor chimici.
„Acest proiect incitant reprezintă cel de-l doilea proiect de productie de biometan a BSOG Energy în România. Cooperarea cu Unigrains va aduce BSOG Energy încă 57 MW de producţie de biometan. Având în vedere eliminarea deşeurilor organice din mediu şi, în acelaşi timp, producerea de gaze verzi ca înlocuitor al gazelor naturale şi a îngrăşămintelelor organice ca înlocuitor al îngrăşămintelor chimice, credem în potenţialul acestui proiect de a contribui semnificativ la sustenabilitatea energetică a României.
Realizarea acestui proiect necesită un cadru de reglementare care să-l susţină şi aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună cu autorităţile relevante către obiectivul comun de realizare a unor dezvoltări la scară largă a biometanului în ţară. Acţionarii Black Sea Oil & Gas, firma globală de investiţii Carlyle şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, susţin pe deplin acest nou parteneriat”, spune Mark Beacom, managing director, BSOG Energy.
Theodor Ichim, administratorul Unigrains Trading și președintele Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR), a declarat că acest proiect reprezintă „vârful strategiei agricole” a companiei și reflectă angajamentul ferm față de practici agricole durabile. Unigrains Trading este activă în agricultura de precizie din 2012 și, din 2023, a adoptat oficial agricultura regenerativă, operând pe aproximativ 3.300 de hectare de teren agricol în județul Constanța.
Te-ar mai putea interesa și: Investiție uriașă la Porțile de Fier I! Hidroelectrica a înlocuit hidroagregatul 1 pentru 55 de milioane de lei