Cătălin Predoiu a declarat că multiple instituții românești, inclusiv guvernul, președinția și serviciile de informații, lucrează intens și discret pentru aderarea României la spațiul Schengen, potrivit Antena 3 CNN.
El a zis că România este mai bine pregătită decât multe state membre actuale pentru a aplica regulile și sistemele Schengen.
„Pentru Schengen muncesc mai multe instituții, interne, externe, guvern, președinție, fiecare pe zona lui de competență. Lucrăm și cu serviciile de informații când avem nevoie de informații în plus, le solicităm ca beneficiar legal. Este o echipă care lucrează permanent.
Lucrează de ani de zile. Fiecare și-a exercitat atribuțiile, le continuăm, muncim, avem contacte. E un dosar care, în liniște și fără multă publicitate, este abordat intensiv de toate aceste instituții pe care le-am numit.
Aceste instituții ale statului român care lucrează în Schengen sunt credibile, de asta s-a și făcut pasul de anul trecut.
Cum a spus comisarul european pentru Afaceri Interne, România este chiar mai bine pregătită decât multe state din interiorul spațiului Schengen terestru să aplice codurile, metodele, aplicațiile și sistemele Schengen terestre”, a declarat Cătălin Predoiu.
Te-ar mai putea interesa și: Comisia Europeană dă verdictul major despre intrarea în Schengen. Când s-ar putea finaliza aderarea României
foto: Schengen
Cătălin Predoiu a comparat aderarea României la Schengen cu un jucător bine pregătit pe marginea terenului, așa cum sunt: Ungaria, Austria, Franța și Germania. El a mai zis că România contribuie la securitatea Schengen și că, deși Comisia Europeană recunoaște acest lucru, decizia rămâne una politică.
Predoiu a mai spus că autoritățile române au pregătit un dosar solid și continuă să ofere argumente pentru o decizie favorabilă.
„E ca la fotbal, ca și când ai pe margine un jucător foarte bine pregătit, care introdus în teren poate să marcheze două-trei goluri. Noi putem să aducem siguranță în Schengen.
România aduce siguranță Schengen, aduce siguranță și Ungariei și Austriei și Franței și Germaniei. Lucrurile acestea le recunosc și dânșii, le recunoaște și Comisia Europeană, dar Da!, decizia este politică, va fi o decizie politică.
Orice decizie de genul acesta este politică. Datoria noastră este însă să o facem posibilă, nu numai să nu dăm niciun argument contra ei, ci să dăm toate argumentele pentru.
Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul de Externe, celelalte instituții, Guvern, Președinția României, serviciile de informații, au construit un dosar solid pentru Schengen, am dat și dăm în continuare toate argumentele pentru o decizie politică pozitivă. Însă, Da!, decizia aceasta va fi politică, așa cum am spus și mă repet.
Alocăm bani, alocăm fonduri, pentru noi migrația este importantă, nu doar din perspectiva Schengen, ci pentru că vrem să ne protejăm țara și vrem ca cetățenii români să trăiască într-o țară sigură din punct de vedere al migrației ilegale.
Eu nu vreau să avem un fenomen scăpat de sub control în România, în privința asta, și este datoria mea și pe care trebuie să mi-o îndeplinesc înainte de Schengen, înainte de orice.
Doi la mână, cum să spun, faptul că suntem membrii Schengen ne dă, hai să spunem, un statut cvasi-egal cu ceilalți. Ne lipsește o frontieră, da, dar totuși vorbim de la țară membru Schengen la țara membru Schengen. E altceva!”, a mai afirmat ministrul.
Te-ar mai putea interesa și: Klaus Iohannis vrea să pună România pe harta Schengen. Misiunea înaintea finalului de mandat