Recent, o analiză europeană a scos la iveală un fenomen alarmant pentru România: țara noastră ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește încrederea în știință și tehnologie. Conform cercetării, doar 50% dintre români consideră că știința are un impact pozitiv asupra societății, un procent semnificativ mai mic față de media europeană de 67%. Mai mult, 45% dintre români consideră că beneficiile tehnologice ar trebui căutate pe cont propriu, fără implicarea instituțiilor, ceea ce este un procent dublu față de media europeană de 28%, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Mircea Cărtărescu va deveni membru al Academiei Române. Declarațiile făcute de ministrul Educației, Daniel David
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a reacționat prompt, spunând că aceste rezultate reprezintă un semnal de alarmă major pentru viitorul țării. Potrivit acestuia, atitudinea negativă față de știință și tehnologie este corelată cu alte probleme majore, cum ar fi abandonul școlar și analfabetismul funcțional, iar acest fenomen ar putea deveni un risc real pentru securitatea națională.
Daniel David a afirmat că, din păcate, România înregistrează cea mai ridicată atitudine negativă față de știință și tehnologie din Uniunea Europeană, cu un procent de 32% din populație având o atitudine defavorabilă.
„Aproximativ o treime (32%) din populaţie are o atitudine negativă faţă de ştiinţă şi tehnologie, iar 3% nu se exprimă Este cea mai ridicată atitudine negativă dintre ţările Uniunii Europene (media UE este în jur de 17%).
Asta, după mine, arată neîncredere în „adevărul/disponibilitatea” autorităţilor (deşi aceasta ar trebui să fie misiunea lor) şi tendinţa de a căuta acest „adevăr/beneficiu” pe cont propriu (în loc de a reforma instituţiile care nu funcţionează bine).
Atitudinea românilor faţă de ştiinţă şi tehnologie, în comparaţie cu alte ţări ale Uniunii Europene, este cea mai nefavorabilă şi de neîncredere, oamenii alegând să se documenteze singuri, nu prin instituţii, ceea ce ne predispune la pseudoştiinţă şi ne vulnerabilizează la conspiraţii şi „fakenews”. Acest fenomen intră în relaţii bidirecţionale cu abandonul şcolar şi analfabetismul funcţional prin care se amplifică reciproc, până la a deveni risc de securitate naţională.
În consecinţă, le cer oamenilor educaţiei şi cercetării să respingă obscurantismul şi să facem echipă, angajându-ne în a duce mai eficient lumina cunoaşterii şi culturii în şcoli/universităţi şi în societate, de dragul copiilor noştri şi al ţării, pe care numai astfel îi putem proteja de obscurantismul adus de pseudocunoaştere, asigurându-le un prezent şi un viitor bun, nu o lume impredictibilă, periculoasă şi bizară!”, a transmis ministrul Daniel David.
Te-ar mai putea interesa și: Ministrul Educației, Daniel David, îngrijorat de timpul pe care elevii îl petrec pe TikTok la școală