- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

România ia coroana Europei la producția de gaze! Țara noastră devine lider absolut în UE!

25 Oct, 23:20 • Bugiu ⁠Ana Maria
România a devenit cel mai mare producător de gaze din Europa. Pentru prima dată, țara noastră a luat coroana Europei la producția de gaze, lider absolut în Uniunea Europeană.
România ia coroana Europei la producția de gaze! Țara noastră devine lider absolut în UE!

România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană în trimestrul al doilea al acestui an, cu o producție de 2,3 miliarde de metri cubi (bcm), depășind Olanda (2,2 bcm) și Germania (0,9 bcm), potrivit unui raport al Comisiei Europene, potrivit Antena 3 CNN.

„România a devenit, pentru prima dată, cel mai mare producător din UE, urmată de Țările de Jos, pe locul al doilea, și de Germania, pe locul al treilea. Stocarea de gaze din UE a atins cel mai ridicat nivel din 2021, 67%, cu 3% mai mare decât în T2 2023”, se arată în raportul Comisiei Europene.

Este o schimbare mare pentru piața gazelor din UE, care continuă să își consolideze stabilitatea și să reducă dependența de importuri, ca urmare a crizei energetice și a invaziei Rusiei în Ucraina.

Te-ar putea interesa și: Analiza care răstoarnă planurile românilor. Benzina, motorina și gazele naturale se vor scumpi

foto: gaze

România ia coroana Europei la producția de gaze! Țara noastră devine lider absolut în UE!

Raportul spune că depozitele de gaze din UE au atins o rată de umplere de 67%, cea mai mare din 2021, și cu 3% mai ridicată decât anul trecut. În același timp, consumul de gaze în UE a scăzut cu 6% comparativ cu anul anterior și cu 45% față de trimestrul precedent, parțial datorită unei reduceri de 22% a utilizării gazelor în producția de energie.

Prețurile medii la gaze în UE au coborât la 101 EUR/MWh, cel mai mic nivel din 2022, marcând o relaxare importantă în piața energetică europeană.

În contextul actual, Norvegia s-a consolidat ca principal furnizor de gaze naturale pentru Uniunea Europeană, acoperind 34% din importuri, echivalentul a 23,3 miliarde de metri cubi în al doilea trimestru al anului. Rusia rămâne al doilea cel mai mare furnizor, cu 18% (12,4 miliarde metri cubi), urmată de Statele Unite (16%) și Africa de Nord (15%).

UE a crescut importurile prin conducte cu 7% față de trimestrul anterior și 2% față de anul precedent, Norvegia asigurând jumătate din aceste importuri. În schimb, importurile brute de gaze naturale lichefiate (GNL) au scăzut cu 10% față de trimestrul precedent și cu 23% față de anul anterior, semnalând o adaptare a pieței de energie. Franța rămâne cel mai mare importator de GNL, urmată de Spania și Țările de Jos, în timp ce SUA rămân principalul furnizor de GNL pentru UE, cu o cotă de 44%, urmată de Rusia și Qatar.

În ceea ce privește gazele din Rusia, acestea reprezintă doar 18% din totalul importurilor UE, un procent în scădere comparativ cu perioada de dinaintea invaziei din Ucraina, cu o reducere de aproximativ 70% din 2021 până în prezent. Această schimbare reflectă eforturile de reducere a dependenței UE față de Rusia.

Prețurile cu amănuntul la gaze au înregistrat o scădere de 4% față de trimestrul anterior și de 10% față de anul precedent, stabilizându-se la o medie de 101 EUR/MWh în al doilea trimestru al anului. Cel mai mic preț a fost atins în luna mai 2024, indicând o ușoară relaxare a pieței, chiar dacă presiunea crizei energetice încă se resimte.

Te-ar putea interesa și: Industria auto europeană produce 15% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, conform unui studiu Coface