Presa internațională a reacționat puternic la reținerea lui Călin Georgescu, în cadrul unei anchete privind campania sa electorală. Georgescu a câștigat surprinzător primul tur al alegerilor prezidențiale din România, însă rezultatele scrutinului au fost anulate ulterior de Curtea Constituțională, invocându-se interferențe externe, relatează digi24.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Breaking. Elon Musk face declarații explozive! Miliardarul susține fals că Călin Georgescu a fost arestat: „This is messed up!”
Publicații de renume precum CNN, BBC, Politico, Washington Post, Reuters, Bloomberg și Le Figaro au relatat despre acest eveniment, subliniind implicațiile politice și internaționale ale cazului.
CNN a anunțat în regim de „breaking news” reținerea politicianului, titrând: „Candidatul pro-rus la președinția României, audiat de procurori”. BBC a relatat că Georgescu „a fost reținut de poliție în cadrul unei anchete privind fraude electorale, după ce a apărut de nicăieri și a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut”. Publicația britanică a mai menționat că susținătorii săi susțin că acesta se îndrepta spre depunerea candidaturii pentru noile alegeri din mai, după anularea turului al doilea din decembrie.
Politico a descris situația drept un moment de criză politică profundă în România, amintind că Georgescu, un naționalist eurosceptic și sceptic NATO, urma să se confrunte în turul doi al alegerilor cu reformista Elena Lasconi. Tot Politico a spus că evenimentele din România au avut ecouri și în SUA, unde oficiali din administrația conservatoare au criticat anularea alegerilor. La Conferința de Securitate de la München, vicepreședintele american J.D. Vance a atacat dur Curtea Constituțională a României, acuzând-o de suprimarea democrației.
Washington Post a relatat, la rândul său, că „un populist de extremă dreapta a fost oprit în trafic de poliție și dus la audieri de procurori”, iar Reuters a evidențiat că Georgescu este un „critic al NATO și al sprijinului occidental pentru Ucraina”. Tot Reuters a menționat și perchezițiile asupra lui Horațiu Potra, un mercenar cunoscut, suspectat că ar fi avut legături cu echipa de campanie a lui Georgescu.
Bloomberg a descris, la rândul său, reținerea lui Georgescu ca un punct de cotitură în politica românească, în timp ce Le Figaro a relatat despre protestele organizate de partidul de extremă dreapta AUR în fața biroului procurorilor, considerând ancheta drept o tentativă de suprimare politică.
Te-ar mai putea interesa și: Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Călin Georgescu a fost ridicat din trafic: „Legea trebuie aplicată indiferent de persoane”