Cristian Diaconescu a declarat, duminică seara, că România face parte din coaliția voluntară a statelor care sprijină Ucraina, însă a subliniat că țara noastră nu va trimite trupe militare în statul vecin. Potrivit acestuia, această coaliție nu are ca scop doar o eventuală desfășurare de trupe, ci implică un sprijin mai amplu, de natură logistică și strategică, potrivit digi24.ro.
„România este prezentă în această coaliţie voluntară, care este însă mult mai elaborată decât în legătură cu desfăşurarea trupelor, eventuala desfăşurare a trupelor în Ucraina.
Nu, nu vom trimite forţe militare. Contribuţia noastră ca şi hub regional va fi însă una extrem de hotărâtă, având în vedere, evident, probleme de securitate care privesc Ucraina, care în continuare va fi sprijinită de această coaliţie de voinţă, cuprinde state din Noua Zeelandă, Australia până în Islanda, plus state membre ale Uniunii Europene şi ale alianţei Nord-Atlantice. Deci perspectiva geografică a unui suport al comunităţii internaţionale privind Ucraina este clară, dar, repet, vor fi contribuţii efective, concrete”,a afirmat Cristian Diaconescu.
Te-ar mai putea interesa și: Kremlinul sfidează Occidentul! Refuz categoric pentru pace și trupe europene în Ucraina!
România joacă un rol important ca hub regional în această inițiativă, contribuind la susținerea Ucrainei într-un cadru internațional extins, care include țări de pe mai multe continente, de la Australia și Noua Zeelandă până la Islanda și state membre ale Uniunii Europene și NATO. Diaconescu a reiterat că România participă activ la toate întâlnirile coaliției și că se discută despre pachete de garanții de securitate pentru Ucraina.
El a precizat că, indiferent de cine va fi președinte în viitor, România va continua să susțină securitatea flancului estic și stabilitatea regiunii. Sprijinul acordat Ucrainei nu va fi sub formă de trupe, ci prin alte mijloace, respectând o strategie deja implementată în anii anteriori. Totodată, în contextul consolidării capacităților militare ale statelor europene, România se implică într-o cooperare regională menită să susțină Ucraina pe termen lung.
„Am participat la absolut toate întâlnirile acestei coaliţii, la cel mai înalt nivel şi se vor identifica o serie de elemente care intră în pachetul de garanţii de securitate pentru Ucraina. Repet, din punct de vedere al României, nu se pune problema de a trimite de trupe”, a explicat Cristian Diaconescu.
În ceea ce privește coordonarea internațională, Diaconescu a menționat că există discuții constante cu Statele Unite pentru a clarifica planurile și contribuțiile fiecărei țări implicate. Deocamdată, sunt analizate mai multe variante de implicare, iar un plan final va fi anunțat public odată ce va fi stabilit.
„Indiferent cine va fi preşedinte, o asumare în legătură cu securitatea şi stabilitatea flancului estic pe de-o parte şi în ceea ce priveşte Ucraina vor reprezenta responsabilităţi cât se poate de clare, dar aportul nostru nu este în trupe. În alte elemente.
A existat o practică bine pusă la punct în anii anteriori, sprijinul spre Ucraina a fost unul efectiv, îl vom continua. Nu trebuie uitat un lucru, practic se discută în ceea ce priveşte creşterea capacităţilor militare ale statelor europene, o cooperare regională din acest punct de vedere şi sprijinul pentru Ucraina”, a transmis Cristian Diaconescu.
Premierul britanic Keir Starmer a afirmat recent că „coaliția voluntarilor” elaborează strategii pentru a securiza Ucraina pe toate fronturile – terestru, maritim și aerian – în cazul unui eventual acord de pace cu Rusia. Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a reafirmat angajamentul țării noastre față de Ucraina și susținerea unei păci durabile și echitabile în regiune.
„Se discută cu Statele Unite în această perioadă. În mod evident, canalele de comunicare, inclusiv din perspectiva noastră, sunt operaţionale. Evident, în momentul în care acest plan va fi finalizat din punct de vedere al decizii, atunci va deveni şi public.
Deocamdată, sigur, sunt anumite variante, tocmai şi legate de categoriile de implicare ale statelor, pentru că, de exemplu, flancul estic este mult mai aproape de zona de război, alte state ceva mai departe, dar din punct de vedere al determinării, vă asigur, nu există astăzi probleme care să genereze clivaje mai ales în interiorul NATO, de care mod categoric Federaţia Rusă s-ar folosi”, a explicat şeful Cancelariei Prezidenţiale.
Te-ar mai putea interesa și: Putin consimte la încetarea focului în Ucraina! Cele două condiții pe care le pune liderul de la Kremlin și pe care nu vrea să le negocieze