România a aderat oficial la programul Visa Waiver, marcând o etapă istorică în relațiile dintre București și Washington. Ceremonia de anunțare a fost organizată vineri, simultan la Guvernul României și la sediul Departamentului pentru Securitate Internă din SUA, în Washington, D.C. Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, împreună cu secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, au stabilit detaliile tehnice și data efectivă de activare a regimului fără vize pentru cetățenii români, potrivit Antena 3 CNN.
„Întâlnirea va avea loc la sediul Departamentului pentru Securitate Internǎ, în Washington, D.C. În cadrul evenimentului, reprezentantul guvernului american îl va informa oficial pe reprezentantul statului român cu privire la decizia autorităților SUA de admitere a României în programul Visa Waiver (VWP), comunicând totodată detaliile tehnice și data activării efective a noului regim de călătorie pentru cetățenii români”,a transmis Ambasada României în Statele Unite.
Te-ar mai putea interesa și: România intră în Programul Visa Waiver. Călătorii în SUA fără viză!
foto: Visa Waiver
Românii vor putea călători în SUA fără viză pentru perioade de până la 90 de zile, fie în scop turistic, fie de afaceri. În locul vizelor tradiționale, cetățenii vor completa un formular online și vor plăti o taxă de 21 de dolari pentru o autorizație de călătorie valabilă doi ani. Acest proces elimină necesitatea interviurilor la consulatele americane, reducând costurile și timpul alocat procedurii.
Potrivit ministrului de Externe, Emil Hurezeanu, noul regim de călătorie va intra în vigoare din primăvara acestui an, cel mai probabil de la 1 martie 2024.
„Această autorizare este pur și simplu operațiunea pe care o fac toți ceilalți cetățeni ai lumii care călătoresc în Statele Unite fără viză. Dar, pentru a ajunge în acest moment, deci pentru o notificare prealabilă electronică a călătoriei în Statele Unite, trebuie să mai așteptăm două luni și jumătate, adică până în 1 martie. E vorba de o adaptare a sistemelor tehnice, de o acomodare.
Din martie, românii vor putea călători așa cum călătoresc toți ceilalți, sigur că nu fără această solicitare, autorizație, autorizare, notificare electronică de călătorie”, a spus Emil Hurezeanu, adăugând că șederea nu poate fi mai mare de 90 de zile.
România este prima țară din regiunea Mării Negre care se alătură programului Visa Waiver, devenind al 43-lea stat participant. Procesul de aderare a implicat ani de negocieri și implementarea unor măsuri stricte. Printre criteriile esențiale se numără o rată de refuz a vizelor sub 3% (România a înregistrat 2,61% în 2023), securitatea documentelor de călătorie, schimbul de informații cu SUA și măsuri pentru combaterea terorismului și migrației ilegale.
„Oficialii celor două țări vor marca desemnarea României în programul de scutire de vize, „trecând în revistă eforturile ambelor părți pentru aderarea țării noastre, precum și formele de cooperare privind îndeplinirea în continuare a cerințelor de reciprocitate și schimb de informații”, se arată în comunicatul citat.
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a subliniat importanța acestui moment.
„Evenimentul de vineri este punctul culminant şi rezultatul final al anilor de muncă asiduă a oficialilor români și americani. Desemnarea României în programul american de scutire de vize este o recunoaștere importantă a intereselor noastre comune economice și de securitate.
România își consolidează astfel statutul de partener strategic al SUA, fiind prima țară din regiunea Mării Negre admisă în programul Visa Waiver. Vor exista beneficii importante – românii vor putea călători mai ușor, impulsionând astfel comerțul si investițiile, şi încurajând turismul şi contactele directe.
Având in vedere cerințele stricte pe care le-a avut de îndeplinit, ca orice alt stat admis în program, Romania devine o țară mai sigură, care își coordonează mai strâns securitatea cu Statele Unite”, a declarat Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru.
Participarea în programul Visa Waiver permite românilor să intre și să iasă din SUA de mai multe ori în decursul a doi ani, fără alte taxe suplimentare. Șederea în SUA este limitată la 90 de zile pentru fiecare intrare. Acest regim facilitează călătoriile în scop turistic, de afaceri și pentru vizite personale, contribuind la o conectare mai ușoară între cele două țări.
„Pe lângă criteriul ratei de refuz, accesul României în programul Visa Waiver a presupus îndeplinirea unor criterii esențiale legate de securitatea documentelor de călătorie, realizarea schimbului de informații, implementarea unor măsuri concrete pentru combaterea terorismului şi a migrației ilegale.
Pentru îndeplinirea acestor obiective, autoritățile române au numit în 2023 un coordonator național și au creat un comitet inter-instituțional pentru includerea țării noastre în programul SUA de scutire de vize. Totodată, îndeplinirea criteriilor tehnice a presupus încheierea unor acorduri, implementarea unor măsuri tehnice concrete, precum şi modificări legislative importante”, a precizat Ambasada României în SUA.
De asemenea, măsura este un stimul pentru comerț, investiții și turism, întărind legăturile economice bilaterale. Evenimentul a fost marcat de prezența oficialilor americani de la Departamentul pentru Securitate Internă și Departamentul de Stat, precum și a reprezentanților Ambasadei României la Washington.
Aderarea la Visa Waiver vine după un efort coordonat la nivel înalt, care a inclus măsuri legislative și tehnice implementate de România, crearea unui comitet inter-instituțional și desemnarea unui coordonator național pentru acest obiectiv.
Te-ar mai putea interesa și: Toți românii care au carduri la Banca Transilvania sunt vizați. Anunțul făcut reprezentanții instituției, în 2024: „A fost o perioadă”