- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

România își propune să dea un impuls economiei, prin aderarea la OCDE. Mircea Abrudean: „Este cel mai important obiectiv de țară”

03 Aug, 18:24 • Bugiu ⁠Ana Maria
Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, anunță că cel mai important obiectiv de țară, după aderarea la NATO și UE este să adere la OCDE. Cum își propune România să își îndeplinească acest țel.
România își propune să dea un impuls economiei, prin aderarea la OCDE. Mircea Abrudean: „Este cel mai important obiectiv de țară”

Obiectivul României este ca, în 2026, să adere la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), „un club de elită al economiilor mondiale”, a declarat, sâmbătă, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, potrivit Agerpres.

Te-ar putea interesa și: Rezultatele PISA confirmă eșecul sistemului românesc de învățământ: Rezultatele elevilor români, semnificativ reduse față de media OCDE la un test

foto: ocde/ sursa: Dreamstime

România vizează aderarea la OCDE în 2026

Mircea Abrudean a menționat că integrarea în OCDE este „cel mai important obiectiv de țară”. Acesta vine, bineînțeles, după aderarea României la Uniunea Europeană și NATO.

Secretarul general al Guvernului a mai adăugat și că după ce țara noastră va intra în această organizație, „orașele mici vor putea beneficia direct de expertiza și know how-ul orașelor din alte state membre” și „vor putea prelua din metodele și soluțiile de servicii publice inovative”, potrivit sursei citate.

„Cel mai mare beneficiu al aderării la OCDE îl reprezintă investițiile străine directe. Orice investitor va avea garanția unei economii performante și a unei administrații la cele mai înalte standarde de eficiență. De investiții aveți cea mai mare nevoie, pentru că acestea aduc dezvoltare, locuri de muncă și bunăstare”, a mai spus Mircea Abrudean.

Mircea Abrudean își afirmă îngrijorarea față de acest subiect, mult „prea puțin discutat în România”, așa cum însuși el a spus.

„Este vorba de 38 de state, cu cele mai puternice economii ale lumii, care, împreună, înseamnă peste 70% din comerțul și serviciile la nivel mondial și peste 90% din investițiile străine directe. (…) Ca să ne facem o idee despre ceea ce înseamnă credibilitatea și garanția standardelor OCDE pentru investitori, în anul 2022 România a deschis oficial procesul de aderare la acest for, în luna ianuarie.

Totalul investițiilor străine directe în anul 2022 a fost de aproape 11 miliarde de euro, o cifră record, mai mare cu două miliarde de euro decât în anul 2008, an istoric de referință până la acel moment, pentru investițiile străine directe”, a mai adăugat secretarul general al Guvernului.

Te-ar putea interesa și: OCDE cere scurtarea concediului de creștere a copilului. Ce beneficii au mamele tinere din partea statului român