Romanian
 - 
ro
Știri externe

România, jucător-cheie în monitorizarea încetării focului în Marea Neagră! Bolojan anunță decizia strategică anunțată la Paris

27 Mar, 17:02 • Bugiu ⁠Ana Maria
România va monitoriza armistițiul din Marea Neagră, consolidându-și rolul strategic în regiune. Bolojan a anunțat că țara noastră va colabora cu aliații pentru siguranță și stabilitate.
România, jucător-cheie în monitorizarea încetării focului în Marea Neagră! Bolojan anunță decizia strategică anunțată la Paris

România își consolidează rolul strategic în regiunea Mării Negre, urmând să participe la monitorizarea armistițiului stabilit pentru 30 de zile. Președintele interimar Ilie Bolojan a anunțat, joi, după reuniunea liderilor UE și NATO de la Paris, că țara noastră va face parte dintr-un grup de lucru internațional destinat supravegherii respectării încetării focului, potrivit Antena 3 CNN.

Te-ar mai putea interesa și: Ilie Bolojan: „Trebuie restructurări în companiile de stat, sunt pierderi foarte mari. Sunt oameni care nu justifică salariul”

România, jucător-cheie în monitorizarea încetării focului în Marea Neagră! Bolojan anunță decizia strategică anunțată la Paris

În cadrul reuniunii de la Palatul Elysee, unde au fost prezenți 31 de lideri internaționali, inclusiv președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și secretarul general al NATO, s-a discutat despre progresul în negocierile de pace. Deși Ucraina a fost de acord să extindă acordul de încetare a focului și la nivel terestru și aerian, Rusia a refuzat aceste condiții. În acest context, statele participante au reafirmat necesitatea sprijinului militar și logistic pentru Kiev, precum și întărirea flancului estic al NATO.

„De aproximativ o jumătate de oră s-a finalizat reuniunea pentru pace și securitate. Au participat 31 de state și reprezentanții NATO și UE. Primul punct a fost acordul de încetare a focului la Marea Neagră, acordul de 30 de zile. Țările prezente salută ajungerea la acest acord, dar constatăm că Ucraina a fost de acord ca acest acord să fie extins și terestru și aerian.

Din păcate nu s-a ajuns la acest acord. Așa cum se vede atunci când apare o probă care nu poate fi contestată, Rusia nu a acceptat aceste condiții și practic teoria că unii vor pace și unii război a fost practic infirmată. Din acest punct de vedere, țările prezente au convenit să susțină sprijinul pentru Ucraina și întărirea flancului estic”, a spus președintele.

România se va implica activ în procesul de monitorizare a încetării focului, utilizând infrastructura existentă, precum radare, drone și forțe aeriene. De asemenea, va colabora cu Turcia și Bulgaria în eforturile de deminare a Mării Negre, contribuind astfel la stabilizarea regiunii. În plus, în eventualitatea unui acord de pace durabil, România s-ar putea transforma într-un hub logistic pentru forțele de menținere a păcii, facilitând tranzitul acestora spre zonele desemnate.

„În ceea ce privește partea de monitorizare a armistițiului, urmează să se formeze un grup de lucru pentru a coopera în vederea monitorizării. În acest sens, pentru că înțelegerea se referă la Marea Neagră, o zonă care este strategică pentru România, pentru că avem investiții, pentru că portul Constanța e cel mai important port la Marea Neagră, România va participa la acest grup de lucru.

Prin infrastructură pe care o avem, radare, drone, poliția aeriană, dar și colaborarea cu Turcia și Bulgaria pe partea de deminare, vom colabora astfel încât acest acord să fie respectat pentru că o zonă sigură la Marea Neagră e un lucru bun pentru comerțul și dezvoltarea în această zonă”, a declarat Bolojan.

Bolojan a reiterat că România nu va trimite trupe în Ucraina, dar va asigura suport logistic în cazul unei eventuale desfășurări a unor forțe internaționale de garantare a păcii. Acestea ar putea fi poziționate fie pe flancul estic al NATO, fie în interiorul Ucrainei, la o distanță considerabilă de linia frontului.

„Un alt subiect care a fost discutat se referă la forțele de garantare a păcii și, din acest punct de vedere, așa cum am mai spus, România nu va trimite, și am anunțat această chestiune cât se poate de clar, niciun militar român în Ucraina.

Dar, într-o situație ipotetică în care se ajunge la un acord de pace, s-a discutat despre posibilitatea unui plan, a unei analize, privind de forțele care ar putea să asigure o astfel de garanție. Aceste forțe nu ar ajunge sub nicio formă în zona liniei de front, ar putea fi localizate sau pe Flancul de Est, sau la o distanță mare de front pe teritoriul Ucrainei.

Și oricum, tranzitarea acestor forțe nu se va putea face decât și prin România, cel puțin cele prin zona de sud. Din acest punct de vedere vom participa ca țară de tranzit, de hub, la aceste discuții, în așa fel încât Statul Major să știe care ar putea fi aceste planuri, pentru că, dacă se ajunge într-o astfel de ipoteză, să putem fi pregătiți cu partea de infrastructură logistică”, a declarat Bolojan.

Te-ar mai putea interesa și: Guvernul a început planul de austeritate, Ciolacu şi Bolojan cer alte tăieri. Ministrul Finanţelor: Primele două luni arată reducerea cu 5% a cheltuielilor bugetare

Urmărește Daily Business pe Google News